Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Barnmorskor i Falun fick rekordstor löneökning

Publicerad: 2 januari 2008, 08:48

De 76 barnmorskorna vid kvinnokliniken på Falu lasarett fick en löneökning på hela 8,6 procent för 2007. Eva-Lisa Krabbe, förbundssekreterare på Vårdförbundet, tror att barnmorskor generellt kommer att få stora påslag framöver.


Ämnen i artikeln:

Falu lasarettLandstinget Dalarna

– Det råder brist på barnmorskor och behoven är stora under de kommande åren. Dessutom är det många barnmorskor som jobbar inom andra områden, men om lönerna stiger kan fler lockas att stanna kvar i yrket, säger Eva-Lisa Krabbe.

Vårdförbundet och Landstinget Dalarna kom nyligen överens om ett nytt löneavtal och barnmorskorna är en av de grupper som omfattas av avtalet. Utslaget på samtliga medlemmar gav avtalet nära 6 procents löneökningar i genomsnitt, men barnmorskorna blev alltså de stora vinnarna och fick drygt 2,5 procentenheter mer. I pengar varierade påslaget bland barnmorskorna, enligt tidningen Vårdfacket, med mellan 1 100 kronor och 3 600 kronor per månad.   

Enligt Vårdförbundets statistik var medianlönen för en barnmorska med mellan 20 och 25 år i yrket 24 900 kronor per månad 2006. Detta innebär alltså att barnmorskorna i Falun nu har en grundlön på cirka 27 000 kronor i månaden.
Den nya lönen gäller retroaktivt från den 1 april 2007 och till och med den 31 mars 2008.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev