Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Barnmorskor krävde mer resurser

Publicerad: 19 mars 2013, 09:35

”The båtten is nådd” och ”En barnmorska per kvinna” hörde till budskapen vid tisdagsförmiddagens barnmorskedemonstration utanför landstingshuset i Stockholm.


Det var drygt ett femtiotal barnmorskor som hade samlats utanför landstingshuset i Stockholm vid niotiden på tisdagsmorgonen, för att manifestera för bättre villkor inom förlossningsvården. De hoppades få landstingspolitikernas uppmärksamhet i samband med fullmäktigemötet. Som det ser ut i förlossningsvården i dag kan barnmorskor inte garantera en trygg och säker vård, enligt Elisabet Ulén, legitimerad barnmorska, på plats vid landstingshuset.

– Vi behöver fler barnmorskor i förlossningsvården. Som det är i dag har man ofta två kvinnor i aktivt värkarbete. Vi får springa emellan. Man har dessutom andra kvinnor som behöver kontrolleras, efter födelsen till exempel. Vi behöver bli fler barnmorskor och vi behöver ha fler förlossningsrum, sade Elisabet Ulén.

Tidpunkten och platsen för manifestationen var vald för att landstingspolitikerna i Stockholms läns landsting just denna förmiddag skulle samlas för fullmäktige. Huvudbudskapet från barnmorskorna är att de vill ha mer resurser. En förhöjd förlossningspeng och bort med sparbeting på förlossningsvården.

– Våra krav på lång sikt är att få en barnmorska per födande kvinna. All forskning visar att då minskar man antalet kejsarsnitt, sugklockor och stora bristningar. På så sätt får gravida kvinnor en bra upplevelse av förlossningen, sade Elisabet Ulén.

I webb tv-inslaget kan du se Eva Nordlund, legitimerad barnmorska och förtroendevald i Vårdförbundet, berätta om varför hon manifesterar utanför landstingshuset.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev