Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Barnmorskor men inte läkare kan få sälja läkemedel

Publicerad: 16 januari 2008, 10:30

Barnmorskor kan få äga apotek. Men inte läkare med förskrivningsrätt. Det är innebörden av ett av förslagen från Apoteksmarknadsutredningen.


Apoteksutredaren Lars Reje föreslår att förskrivare av läkemedel ska förbjudas att äga apotek, när apoteksmarknaden omregleras.

Men han föreslår samtidigt att Läkemedelsverket ska kunna tillåta undantag från förbudet om det finns ”särskilda skäl”. Sådana skäl kan vara att en förskrivare har mycket begränsad förskrivningsrätt och därmed mycket begränsad möjlighet att missbruka sin ställning som förskrivare.

– Ett typexempel vi har diskuterat i utredningen är en barnmorska med viss förskrivningsrätt, kommenterar Lars Reje.

Ser risk för intressekonflikt
Att förskrivare ska förbjudas att äga apotek motiverar utredaren med att det kan uppstå en intressekonflikt.

Han påpekar att förskrivare som äger apotek har incitament att förskriva och sälja så mycket läkemedel som möjligt, att skriva ut läkemedel som ger störst vinstmarginal och att förskriva läkemedel i stället för att ordinera patienten annan vård.

– Jag vill att det aldrig ska kunna finnas ens en misstanke om att läkaren förskriver läkemedel till sin patient av andra skäl än rent medicinska, säger Lars Reje.

Läkarförbundets ordföran­de Eva Nilsson Bågenholm tycker att sådana misstankar är ”absurda” och kräver att förbudet slopas i regeringens kommande förslag.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev