Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag14.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Barns död lex Maria-anmäls

Publicerad: 10 juli 2014, 11:11

En händelse där ett spädbarn avlidit på Hallands sjukhus Halmstad anmäls enligt lex Maria. Det hade skett stora fördröjningar av dropp och provsvar.


Ämnen i artikeln:

Lex Maria

Pojken, som var 11 månader gammal, kom in till barnkliniken på Hallands sjukhus Halmstad. Han hade haft kräkningar och varit lös i magen under två dygn. Efter att provtagningar hade gjorts misstänktes han ha urinvägsinfektion. Barnet lades in och skulle få dropp med vätska och antibiotika, men på grund av problem med att sätta venkateter för dropp dröjde det sex timmar innan han kunde få droppet och nya blodprover kunde tas, enligt ett pressmeddelande från Region Halland.

Pojkens avvikande blodvärden tolkades av laboratoriet som om något blivit fel, vilket ledde till att provsvaren dröjde. Pojken ordinerades EKG på grund av de dåliga värdena, och hans tillstånd försämrades snabbt. Han fick andnings- och hjärtstillestånd och avled efter ungefär en timme.

Sjukhuset anmäler nu händelsen enligt lex Maria. De vill att Inspektionen för vård och omsorg ska bedöma om fördröjningarna under pojkens vård påverkat utgången av dödsfallet, enligt Christer Allenmark, chefläkare vid Hallands sjukhus.

ELSA TORELL

Ämnen i artikeln:

Lex Maria

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev