Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Barnsjukhus bemöter kritik om svinn av läkemedel

Publicerad: 12 september 2011, 08:46

Kritiken om att Astrid Lindgrens barnsjukhus har dålig kontroll över narkotikaklassade läkemedel framkom i samband med utredningen kring den dråpåtalade läkaren. Nu bemöter sjukhuset kritiken.


I går, måndag, skrev Dagens Medicin om utredningen kring den läkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna som inom kort kommer att åtalas för dråp.

I förundersökningen vittnar personalen i flera förhör om att narkotikaklassade läkemedel försvinner oförklarligt och att sjukhuset har dålig ordning på vilka som hämtar ut olika preparat.

Verksamhetschefen Peter Radell och chefsläkaren Ann-Britt Bolin vill nu bemöta kritiken.

I en skriftlig kommentar skriver de att barnanestesi- och intensivvårdskliniken har en läkemedelshantering i enlighet med Socialstyrelsens föreskrifter, där endast behöriga har tillgång till läkemedelsrummet och de låsta skåp där narkotikaklassade läkemedel förvaras.

Enligt Peter Radell och Ann-Britt Bolin har sjukhuset rutinerna för narkotikaklassade läkemedel som finns skriftligt dokumenterade. Inget oförklarligt svinn förekommer utan varje utan varje dos som tas registreras, uppger de.

Vidare skriver Peter Radell och Ann-Britt Bolin att Socialstyrelsen under 2008 genomförde en inspektion av läkemedelshanteringen vid Stockholms alla barnkliniker.

De brister som upptäcktes då åtgärdades av ansvariga chefer och rörde inte specifikt narkotikaklassade läkemedel utan bland annat ett förtydligande av de skriftliga lokala instruktionerna.

Relaterat material

Narkotikaklassade läkemedel försvinner från barnsjukhus

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev