tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bäst att leta efter synfel vid 2,5 års ålder

Publicerad: 14 november 2006, 11:42

Det är välkänt att för tidigt födda barn löper en ökad risk för ögonskador. Nu har forskare från Uppsala kommit fram till att en ögonundersökning av dessa barn när de blivit 2,5 år är bäst för att förutsäga framtida synskador.


Barn som föds för tidigt, före 35 graviditetsveckor, löper en ökad risk för att drabbas av synskador, framför allt olika slags brytningsfel. Därför bör dessa barn följas upp med ögonundersökningar för att eventuella synskador ska hittas så snart som möjligt.

Överläkaren Eva Larsson har tillsammans med kollegor från Uppsala universitet gjort en studie där 198 för tidigt födda barn ingår. Barnen har ögonundersökts med skiaskopi, som är en metod för att bestämma ögats ljusbrytande egenskaper utan att patienten behöver medverka. Metoden är därför särskilt lämplig när barn ska undersökas.

Varje barn undersöktes vid tre tillfällen: vid 6 månader, vid 2,5 år och vid 10 års ålder. Vid varje tillfälle uppskattades förekomsten av två brytningsfel, astigmatism, som beror på att hornhinnan eller linsen inte är sfärisk, och anisometropi, som är en skillnad mellan ögonens brytkraft. Det senare kan på sikt leda till en synnedsättning på det öga som används mindre än det andra.

Det visade sig att 108 barn hade astigmatism vid sex månaders ålder, men endast hälften så många, 54 barn, vid 2,5 års ålder. När barnen hade hunnit fylla tio år var det 41 barn som fortfarande var astigmatiska.

När det gäller anisometropi var det 15 barn som hade det vid sex månaders ålder. Vid 2,5 års ålder var det 17 barn som hade detta brytningsfel och när de hade hunnit fylla tio år var de 16 till antalet.

Forskarna drar slutsatsen att brytningsfel vid 2,5 års ålder är en stark riskfaktor för att ha samma synskada även vid tio års ålder. Det är därför lämpligt att göra en ögonundersökning med skiaskopi på för tidigt födda barn när de har hunnit bli 2,5 år gamla, anser forskarna.

Studien är publicerad i novembernumret av tidskriften Archives of Ophthalmology.

Archives of Ophthalmology 2006;124:1608-1614

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev