Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Bäst fimpa med kvalificerad hjälp

Publicerad: 16 juli 2014, 12:35

För att få patienter att sluta röka för gott i samband med en operation krävs kvalificerad rökavvänjning.


Rökstopp är ett effektivt sätt att minska komplikationer vid operationer. Även kort rådgivning om rökstopp resulterade i att fler patienter slutade röka inför en operation. Men det var med hjälp av kvalificerad rådgivning i kombination med nikotinläkemedel som man fick bäst resultat. Det var också bara på det viset man kunde hjälpa patienterna att sluta röka för gott, enligt en uppföljning efter 12 månader. Det visar en översikt av forskningsstudier, publicerad i senaste numret av Läkartidningen, av psykologen Agneta Hjalmarsson vid Sahlgrenska akademin. Hennes slutsatser bekräftar tidigare forskning.

Ju längre tid före en operation rökstoppet görs desto lägre är risken för komplikationer i samband med operationen. För det mesta rekommenderas att patienten slutar röka 4-8 veckor före operationen och har uppehåll till cirka 6 veckor efter. Men rökstopp lönar sig alltid, även kort inför operation.

Studierna på rökstopp i samband med operation är få, men visar alla stora effekter, betonar professor Hans Gilljam vid Karolinska institutet. Sammantaget minskar komplikationerna till hälften.

– Rökstopp är ett så kraftfullt sätt att hjälpa läkningen vid operationer att det slår ut det mesta som kan förbättra resultatet, som till exempel nya metoder, nya instrument och antibiotika. Socialstyrelsen rekommenderar kvalificerad rökavvänjning men det gäller att trumma in det och få spridning av metoden i Sverige, säger Hans Gilljam till Dagens Medicin.

Relaterat material

Landsting ställer krav på rökstopp vid operation

Morgonens nyheter: Rökstopp minskar risk vid operation

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev