Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bästa handledaren fick börja i fabriken

Publicerad: 20 juni 2007, 11:44

Hennes förebild är den gamle doktorn i den danska by där hon växte upp, som både försåg skolbarnen med äpplen och gav dem vaccinationer. Nu har Kirsten Nilsson, allmänläkare i Staffanstorp, fått pris som årets bästa handledare.


Det är Sylf Mellersta Skåne som står bakom utmärkelsen. I motivationen poäng­terar föreningen Kirsten Nilssons talang att känna av utbildningsläkarens förmågor och farhågor. ”Med självironi och humor lär hon oss att se hur konsultationen påverkas av vårt sätt att agera. Allt detta trots en full tidbok och en stressig vardag”.

Blev du förvånad över utnämningen?

– Jag blev jätteglad. Jag har själv fått bra handledning under utbildningen och jag tror inte att man blir en bra doktor om man inte får det, säger Kirsten Nilsson.

– Man måste lära sig att känna in patienten, speciellt inom vår specialitet. Patienten kan söka för en sak, en banal åkomma, och så är det egentligen något annat.

Och det måste man lära sig att lirka ur patienten?

– Just det.

Vägen till läkaryrket var ganska lång för Kirsten Nilsson. Hon kommer ursprungligen från Danmark och när hennes familj flyttade till Skåne inledde hon sitt arbetsliv med att hacka äpplen på Felix frukt­fabrik i Simrishamn. När hon sedan ville läsa vidare, upptäckte hon att hennes danska betyg inte ansågs giltiga i Sverige, så hon fick börja om från början, med grundskolan.

Det tror hon har varit till nytta, även i rollen som handledare.

– Jag är väldigt ödmjuk och har lätt för att lyssna. Det tror jag bland annat beror på att jag arbetat på ställen där man måste anpassa sig.

Hur länge har du arbetat på Vårdcentralen Staffanstorp?

– Jag har varit i Staffanstorp all min tid i yrket, utom när jag randat. Min förebild är den gamle doktorn i byn där jag växte upp. Han lyfte över äpplen till barnen på skolgården och jag minns att jag var så imponerad av att han var en vanlig människa bakom den vita rocken.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev