söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bättre att operera direkt vid kardiogen chock

Publicerad: 6 juni 2006, 10:09

Det är bättre att omedelbart operera en hjärtinfarktpatient som hamnat i en kardiogen chock än att ge blodproppslösande läkemedel.


Det visar en studie publicerad i dagens utgåva av den vetenskapliga tidskriften Jama.

I studien ingick drygt 300 patienter som samtliga fått en hjärtinfarkt med kardiogen chock, där den skadade hjärtmuskeln påverkar hjärtats pumpförmåga så kraftigt att en cirkulatorisk chock uppstår.

Ungefär hälften av patienterna lottades till behandling med akut ballongvidgning eller bypassoperation, ingrepp som gjordes inom sex timmar.

Resten av patienterna fick i stället först intensivvård för att stabilisera den cirkulatoriska chocken samt blodproppslösande behandling. Eventuell revaskularisering gjordes inom 54 timmar.

Vid en uppföljning gjord sex år efter hjärtinfarkten hade 33 procent av patienterna som opererades inom sex timmar överlevt. I den andra gruppen var den sexåriga överlevnaden endast 20 procent.

Tidigare studier har visat att överlevnaden efter sex månader påverkades positivt av att tidigt operera patienter som drabbats av hjärtinfarkt med cirkulatorisk chock.

Forskarna slår nu fast att tidig kirurgi innebär bättre överlevnad även på längre sikt.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev