Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bättre bemötande viktigt i den sociala barn- och ungdomsvården

Publicerad: 14 oktober 2005, 13:54

Den sociala barn- och ungdomsvården ska fokusera på tidiga insatser, kompetent utredning och ett gott bemötande genom hela processen från den första kontakten till avslutad vårdinsats.


I dag presenterades ett förslag till en nationell handlingsplan för den sociala ungdomsvården, som bland annat innefattar behandlingshem och familjehem.

Betänkandet har tagits fram av den sociala barn- och ungdomsvårdskommittén och överlämnades i dag till statsrådet Morgan Johansson.

I betänkandet citeras flickor och pojkar som själva varit föremål för vård. Men Rädda Barnen, som samlat ihop barnens erfarenheter, riktar kritik mot betänkandet.

- Vi är starkt kritiska till att den sociala barn- och ungdomsvårdskommittén inte har lagt ett enda förslag för att stärka barns rätt att själva komma till tals om sin situation. Det säger Carolina Överlien, programhandläggare hos Rädda Barnen, i ett pressmeddelande.

Tidiga insatser, kompetent utredning och bättre samordning mellan bland annat socialtjänsten och landstingen är några av förslagen i betänkandet

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev