Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bättre handledning viktig för AT-läkare

Publicerad: 18 april 2005, 08:08

AT-läkarna vårdar patienter som de inte känner sig kompetenta för. Många upplever också att handledningen är för dålig. Det visar en enkät som gjorts bland AT-stämmans läkare.


Inför årets AT-stämma har 561 yngre läkare svarat på en internetenkät. Resultatet är nedslående. 96 procent säger sig ha tvingats handlägga patienter som man inte anser sig vara kompetent för, eller har fått tillräcklig fortbildning och handledning för.

För knappt hälften av de tillfrågade handlar det om någon enstaka gång. Men en dryg fjärdedel av de tillfrågade anger att detta sker varje månad, medan ytterligare en knapp fjärdedel säger att det händer varje vecka.

- Introduktionen är för dålig och överläkarna och bakjour har själva så fullt upp att de inte hinner med, berättar Caroline Granhall, AT-läkare på Blekingesjukhuset i Karlshamn vid en pressträff på AT-stämman.

- Man får handlägga lite som man tror och sen gå där med en klump i bröstet, fortsätter hon.

Handledning borde löna sig  Önskvärt vore om handledning lönade sig, antingen med högre lön eller högre status, tycker de AT-läkare som står bakom enkäten. Allra helst skulle de se att läkarkulturen förändrades.

- Det ska vara lite tufft i början. Man ska göra sina "hundår", för det har de äldre minsann gjort, konstaterar Helen Lejtzén, AT-läkare på Värnamo sjukhus.

Hon understryker att hon inte vill ha någon som håller henne i handen, utan kompetent vägledning och ett öppet klimat där frågorna inte möts med mot-frågor.

- Varför ringer du mig? Så svarar bakjouren ibland när man ringer, säger Helen Lejtzén.

Risken för patienten är uppenbar; fel diagnos ger fel behandling. Men AT-läkarna bakom enkäten tror att motsatt effekt är vanligare.

- Man gör för mycket utredningar eftersom man inte vågar chansa. Utan någon att fråga finns risken att man inte skriver ut patienter som egentligen borde få gå hem, säger Charlotte Kaviani, AT-läkare vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Utbildning med stort ansvar  AT-läkarna anser också att de får ta ett överdrivet stort ansvar, med tanke på att det trots allt handlar om en utbildningstjänst. Tyvärr kan de ge flera exempel på hur AT-läkarna i själva verket används som extrapersonal för att täta igen luckorna ute på landets sjukhus.

- Under min kirurgplacering fick jag byta avdelning tre gånger på en vecka för att folk blev sjuka. Samtidigt får man vid lönesättning höra att "du tillför inget i produktionen", säger Charlotte Kaviani.

Christina Kennedy

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev