Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bättre hygien på dagis ökade inte risk för allergi

Publicerad: 3 oktober 2007, 11:05

Dagisbarn löper ingen förhöjd risk att utveckla allergi om deras förskolor satsar på att minska antalet infektioner, enligt en ny studie. Resultaten går emot den omdiskuterade så kallade hygienhypotesen.


I studien randomiserades 20 kommunala förskolor i Uleåborg, Finland, till ett så kallat hygienprogram eller vanligt omhändertagande av barnen. Vid de förskolor som genomförde hygienprogram tvättade bland annat personalen regelbundet händerna med ett alkoholbaserat rengöringsmedel. Programmet gjorde att infektionerna minskade på dessa förskolor, bland annat minskade öroninflammationerna med 27 procent och användningen av antibiotika med 24 procent hos barnen under de 14 månader på 1990-talet som hygienprogrammet genomfördes.

Enligt den så kallade hygienhypotesen, som lades fram 1989, råder ett omvänt förhållande mellan antalet infektioner i barnaåren och risken för senare utveckling av atopisk allergi.

Det minskade antalet infektioner på de finska förskolorna påverkade dock inte barnens insjuknande i astma under tonåren. 10 procent av barnen hade utvecklat astma vid en uppföljning tolv år efter interventionen i båda studiegrupperna. Inga skillnader sågs heller i utveckling av andra allergiska sjukdomar.

Resultaten i den aktuella studien talar alltså emot hygienhypotesen.

Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine 2007; 161: 972-7

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev