Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bättre koll införs vid nätköp av nikotinmedel

Publicerad: 11 augusti 2006, 11:38

Barn har kunnat köpa nikotinläkemedel och akut-p-piller via Apoteket AB:s hemsida. Men nu har Apoteket infört en spärr som ska hindra minderåriga från att hämta ut nikotintuggummi.


Det var SVT:s Rapport som i går avslöjade att det inte gjordes någon ålderskontroll av dem som köpt nikotintuggummi och akut-p-piller via Apotekets hemsida. När kunderna hämtade ut preparaten på utlämningsstället behövde de inte visa legitimation, trots att den som köper nikotintuggummi ska vara över 18 år.

Detta har upprört bland andra Cecilia Bernsten, ordförande för Sveriges farmacevtförbund.

- Läkemedelsverket bör omgående inspektera verksamheten och Apoteket AB bör inte utvidga verksamheten innan säkerheten kan garanteras. Det är helt oacceptabelt att en elvaårig flicka kan hämta ut både nikotintuggummin och akut-p-piller, säger hon.

Även Birgitta Rydberg, folkpartistiskt landstingsråd i Stockholms läns landsting, tillika ledamot i Socialstyrelsens styrelse, tycker att säkerheten vid köp på nätet måste bli bättre.

- Jag tänker ta upp problemet med läkemedelssäkerheten i Apoteket på dagens styrelsemöte med Socialstyrelsen, utifrån tillsynsansvaret för svensk sjukvård. Socialstyrelsen måste se till att Läkemedelsverket säkerställer att Apotekets läkemedelsdistribution fungerar så att inte minderåriga får tag i preparat som de inte ska ha tillgång till, säger hon.

Enligt TT är det ett fel i Apotekets beställningssystem som gjort det möjligt för minderåriga att beställa läkemedel på nätet och sedan hämta ut dem utan att behöva visa legitimation.

- Det felet har vi nu rättat till, säger Apotekets presschef Andreas Rosenlund till TT.

Även fortsättningsvis kommer det att gå att göra beställningar på Apotekets hemsida utan att uppge personnummer, men varorna kan bara hämtas ut på apotek eller hos apoteksombud - som kräver legitimation.

Ändringen gäller dock bara nikotinläkemedel eftersom det inte finns någon åldersgräns för akut-p-piller. Vilka läkemedel som ska ha åldersgräns avgörs av Läkemedelsverket.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News