Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bättre på akuten i Linköping

Publicerad: 28 februari 2013, 10:40

Bättre bemanning, färre helgpass och arbetsmiljöutbildning. Bristerna på akuten i Linköping är åtgärdade och det finns en handlingsplan för framtiden.


I november gjorde Vårdförbundet en så kallad 66A-anmälan till Arbetsmiljöverket om brister i arbetsmiljön på akuten i Linköping. I anmälan tog förbundet upp brister i arbetsbelastningen, bemanningen och arbetsinnehållet.

Sedan dess har representanter för sjukhuset, Arbetsmiljöverket och Vårdförbundet träffats flera gånger för att diskutera bristerna. Nu har det sista mötet hållits och parterna är överens om att bristerna är åtgärdade.

– Bemanningen är nu på en nivå som har inneburit en positiv effekt på arbetsbelastningen och arbetsinnehållet, säger Ragnhild Karlsson, vice ordförande i Vårdförbundet i Östergötland till Dagens Medicin.

Hon är särskilt nöjd med att antalet helgpass har kunnat minskas.

– Tidigare jobbade våra medlemmar varannan helg. Nu jobbar de två av fem helger. Det gör att de kan delta i det sociala livet på ett annat sätt, säger Ragnhild Karlsson

För att undvika att liknande situationer uppstår igen har parterna också enats om en handlingsplan som innehåller en utbildningssatsning.

– Arbetsledningen och de fackliga representanterna ska gå en utbildning i arbetsmiljö och samverkan tillsammans. Det är viktigt för att säkerställa att handlingsplaner och riskanalyser blir en självklar del av arbetet i framtiden, säger Ragnhild Karlsson

Relaterat material

Slitet och stressen  på akuten granskas

Allvarliga brister vid akuten på sommaren

Hård kritik mot Linköpings akut

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News