Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bättre samarbete behövs vid pandemi

Publicerad: 19 oktober 2007, 12:18

Bättre samarbete behövs vid pandemi

Sverige måste förbättra sin beredskap inför en pandemi. Först om två, tre år kommer vi nå en acceptabel nivå. Det visar en genomgång som den europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC, har gjort.


Sverige ligger bra till jämfört med de andra EU-länderna. Men beredskapen inför ett utbrott av en världsomspännande influensaepidemi, pandemi, kan bli mycket bättre. Det gäller främst tre områden: arbete över myndighetsgränserna, distribution av läkemedel och inrapportering av hur Sverige drabbats i olika delar av landet.

– En pandemi drabbar hela samhället. Samarbetet på främst regional nivå mellan i huvudsak länsstyrelser, landsting och kommuner kan förbättras, säger Anders Tegnell, chef för Socialstyrelsens smittskyddsenhet.

Dessutom behövs bättre och mer detaljerade planer för hur läkemedel ska distribueras dit de behövs, och ett inrapporteringssystem så att berörda myndigheter hela tiden vet hur olika delar av landet har drabbats.

– Uppföljningen visar att Sverige är på rätt väg i sin pandemiplanering. Även på de områden där ECDC menar att vi inte har kommit tillräckligt långt ser vi att det vi planerar att göra går helt i linje med EU:s och WHO:s rekommendationer, säger Kjell Asplund, ordförande i den nationella pandemigruppen och generaldirektör vid Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

ECDC har gått igenom alla EU-länders beredskap för att kunna hantera utbrott av en pandemi. Myndigheten har ställt frågor om samhällets beredskap som helhet, system för övervakning av smittspridning, distribution av läkemedel, kommunikation, med mera.

Den sammanfattande bedömningen är att Sverige har gjort stora framsteg i arbetet med att förbättra beredskapen, men behöver fortsätta arbeta intensivt under ytterligare två, tre år för att nå en ”acceptabel nivå”.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev