Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bättre status för ny tjänst

Publicerad: 13 november 2007, 12:27

Primärvården Skaraborg blir först i landet med att inrätta speciella tjänster för sjuksköterskor som vidareutbildat sig till avancerad specialistsjuksköterska. Men hur det blir med förskrivningsrätten är fortfarande oklart.


Inom Primärvården Skaraborg finns fem anställda som vidare­utbildat sig till avancerad specialist­sjuk­sköterska, en tvåårig utbildning som ges vid Hög­skolan i Skövde.

Hittills har de fem varit anställda som distrikts­sjuk­sköterskor och fått jobba deltid med de specialuppgifter de är utbildade för, men från och med nästa år in­rättas särskilda tjänster för gruppen.

– Det finns egentligen två målsättningar med detta. Dels är det ett led i vårt arbete med att öka tillgängligheten till våra vård­cent­raler, dels har vi jobbat i många år med att utveckla sjuk­sköterske­rollen och detta är ett steg vidare i det, säger Per Ange­sjö, chef­läkare inom Primär­vården Skara­borg.

Kan remittera vidare

De avancerade specialistsjuksköterskorna jobbar självständigt med patienter med infektionssjukdomar och har rätt att remittera patienterna vidare till sjukhus eller röntgen vid behov.

Liknande befattningar finns bland annat i USA och England och kallas då Nurse Practitioner. Benämningen på de ny tjänsterna blir avancerad primärvårdssjuksköterska, APS.

– Vi har erfarenhet av att den gamla beteckningen ledde tankarna till en superspecialist inom sjukhusvärlden. Vi valde den här beteckningen för att patienterna ska förstå att det handlar om specialiserade sjuksköterskor inom primärvården, förklarar Per Ange­sjö.

Ann-Chrestine Gustavsson, anställd på Vårdcentralen Eken i Mariestad, blev klar med utbildningen till avancerad specialistsjuksköterska i januari i år.

I nuläget delar hon sin arbetstid mellan uppgifter som APS och sitt tidigare arbete som flyktingsjuksköterska och trivs med det. Men hon tycker ändå att det är viktigt att hon från och med nästa år kommer att vara anställd som APS.

– Det är jättepositivt. Dels får yrket en helt annan status, som kan göra att vi hamnar i ett annat läge när det gäller förskrivningsrätten och lönefrågan, dels tror jag att andra landsting kan få upp ögonen för detta när det sätter sig att det handlar om en ny yrkesgrupp.

Just förskrivningsfrågan har varit omdebatterad sedan de första avancerade specialistsjuksköterskorna utexaminerades, se Dagens Medicin nr 38/05. Först Primärvården Skaraborg och sedan regionstyrelsen i Västra Götalandsregionen har ansökt om utökad förskrivningsrätt för gruppen.

– Vi vill ha en utökad förskrivningsrätt främst till antibiotika vid luftvägsinfektioner, säger Per Angesjö.

Får ett fast lönepåslag

Socialstyrelsen har ställt sig positiv, medan Läke­medels­verket sagt nej. Frågan ligger nu hos socialdepartementet, som ännu inte fattat beslut.

– Det är klart att den dagen vi kan skriva ut antibiotika och behandla våra patienter fullt ut så är det optimalt, säger Ann-Chrestine Gustavsson.

I nuläget har de avancerade specialistsjuksköterskorna ett lönetillägg på 3 000 kronor i månaden. Tanken är att den summan nu ska bli ett fast påslag på lönen.

Ytterligare fem sjuksköterskor från Primärvården Skaraborg läser just nu till avancerad specialistsjuksköterska, med delvis bi­behållen lön under utbildningstiden.

– Vi kommer att satsa vidare på det här, säger personalchef Per Backman.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News