Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bättre stöd ska lyfta Skåne

Publicerad: 11 september 2013, 11:10

En bottenplats i AT-rankingen riskerar att skrämma bort nya läkare från Skånes universitetssjukhus. Nu krävs skärpning, anser såväl unga läkare som regionledning.


Hälften av de tio sämst placerade sjukhusen i årets ranking är skånska.   Skånes universitetssjukhus i Lund ligger sist, och sjukhusets  verksamhet  i Malmö hamnar bara ett par placeringar högre.

– Man vill ju inte ligga sist i allsvenskan. Det här är naturligtvis inte bra, säger Peter Svensson, studie­rektor för AT på Skånes universitetssjukhus i Lund och Malmö.

På Sylfs fråga om AT-läkarna kan rekommendera sjukhuset till andra svarar bara 48 procent ja.

– Det är en avslöjande siffra som avspeglar ett missnöje med bland annat bristfällig introduktion, handledning och det låga löneläget, säger Henrik Larsson, Sylf-representant i det region­övergripande AT-ST-rådet.

Han tror att det finns risk för att färre söker sig till Skåne om AT-läkare inte erbjuds bättre förhållanden. Det kollegiala stödet och attityden till AT-läkarna är också något som behöver förändras, tycker Henrik Larsson.

– Som ung AT-läkare på ett stort sjukhus riskerar man att bli en i mängden. Det verkar vara svårt att hitta en strategi för hur AT-läkarna ska ges en roll i arbetet. De får inte ta ansvar och vara delaktiga på samma sätt som på ett mindre sjukhus.

Henrik Larsson pekar på att det med enkla medel går att förbättra situationen och ger exempel på hur ledningen på Hässleholms sjukhus tillsammans med Sylf arbetat för att göra AT-läkarna mer delaktiga.

– Med schemalagd handledning, tid avsatt för möten, och organiserad introduktion kommer man långt.
I Hässleholm svarade nu 100 procent av AT-läkarna i Sylfs enkät att de rekommenderade sjukhuset till andra. För några år sedan låg de i botten av rankingen, berättar Henrik Larsson.

Även en intern enkät som gjordes bland AT-läkarna på Skånes universitetssjukhus tidigt i våras visar på brister i handledning och feedback.

– Bilden i den enkäten är inte lika mörk som i Sylfs ranking. Men vi tar signalerna på allvar och arbetar nu för att ge bättre handledning, säger studie­rektor Peter Svensson.

Regionöverläkare Ola Björgell tror att regionen kommer att få bättre omdömen i framtida Sylf-rankingar.

– Det är jag övertygad om. Men det kanske kan ta lite tid. Nu måste vi lära oss av de goda exemplen från bland annat Hässleholm. Vi kommer också att göra tätare interna utvärderingar av hur AT fungerar.

Har den här rankingen någon större­ betydelse?

– Ja, Sylf är ett viktigt organ och vi tar resultatet på största allvar. Men ska man vara krass så får vi många sökande till vår AT ändå. Läkarna väljer att komma hit till Skåne av flera skäl. Det är inte bara sjukhuset som lockar.

Relaterat material

Gällivare toppar årets AT-ranking

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev