Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bättre tillgång till journaler med ny patientdatalag

Publicerad: 4 februari 2008, 13:54

Det ska bli lättare för vårdpersonal att få tillgång till journaler från andra vårdgivare än den egna. Det är en av huvudpunkterna i regeringens nya förslag till patientdatalag.


Med dagens lagstiftning är det inte möjligt för vådgivare att sinsemellan utbyta elektronisk patientinformation med varandra, trots att runt 90 procent av all journalföring i dag är elektronisk.

 Med det nya förslaget till patientdatalag vill regeringen undanröja detta hinder och få slut på den långsamma och osäkra faxhanteringen mellan olika vårdinrättningar.

 En vårdgivare ska kunna få tillgång till den samlade elektroniska journalföringen över en patient oberoende av var våden tidigare givits. På så sätt behöver en ny journal inte upprättas varje gång en patient besöker en ny vårdinrättning.

 - Dåligt informationsutbyte kan få katastrofala följder i form av  fördröjning, felbehandling och onödigt lidande, säger socialminister Göran Hägglund (kd), som i dag överlämnade regeringens lagförslag till lagrådet för juridisk granskning.

 Regeringen vill även att patienter ska få tillgång till sina journaler via internet, att de ska kunna se vilka som tagit del av journalen samt ha möjlighet att spärra enskilda journaluppgifter.

 Den nya patientdatalagen är tänkt att träda i kraft den 1 juli i år och kommer då att ersätta patientjournallagen och vårdregisterlagen.      Läs hela lagförslaget på regeringens hemsida

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev