lördag27 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

BB Sophias entré ger lyftkraft åt lönekrav

Publicerad: 20 februari 2014, 06:48

Rodrigo-­Germán Araya de Castilla, förtroendevald för BB-barnmorskorna vid Karolinska i Solna, kräver 5 000 kronors lönepåslag för sin grupp. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Karusellen bland Stockholms barnmorskor har fått full snurr sedan BB Sophia tillkom. Nu kräver barnmorskor vid BB på Karolinska 30 000 kronor i ingångslön.

Ämnen i artikeln:

BB Sophia

Under de 14 år som Rodrigo-­Germán Araya de Castilla har jobbat som barnmorska på Karolinska universitetssjukhuset i Solna har hans löne­utveckling varit 400 kronor per år, har han räknat ut. Som ordningsvakt i tunnelbanan tjänade han mycket mer, berättar han, men barnmorska var drömyrket.

I egenskap av förtroendevald för barnmorskorna på sjukhusets BB-avdelningar kräver han nu en ingångs­lön på 30 000 kronor och 5 000 i påslag för redan anställda barnmorskor.

– Vi har kommit till en nivå där vi inte står ut längre, säger han, och hänvisar till många delar av landet.

Jobbet har blivit tyngre, barn går att rädda vid vecka 24–25, förlossningarna är mer komplicerade och mammorna tyngre att vårda. Vill man fördjupa sig i något måste man göra det på fritiden, kanske genom att gå ned i arbetstid, säger han.

Barnmorskor säger upp sig från sina arbetsplatser och söker jobb på andra sjukhus för att få bättre betalt. Genom att höja lönen för alla och förbättra möjligheterna för löne- och karriärutveckling skulle man kunna förhindra barnmorskeflykt från sjukhuset och nå långsiktiga vinster, skriver Rodrigo-Germán Araya de Castilla i de olika brev som han skickat till chefer och sjukhusledning på Karolinska.

– Det är en fråga om patientsäkerhet, det måste finnas personal som kan ta hand om dem som kommer hit. Det blir dessutom dyrare för sjukhuset att nyanställa barnmorskor som förhandlar upp sina löner och sedan måste skolas in också.

Denna vecka har han och övriga förtroendevalda på BB Karolinska i Solna möte med tillförordnade verksamhetschefen Åsa Wijkström med anledning av brevet.

När Dagens Medicin ringer Åsa Wijkström vet hon först inte vilket brev med lönekrav det gäller – det kommer så många brev om samma sak, säger hon. Barnmorskorna överlag kräver högre löner i och med att den privata förlossningskliniken BB Sophia öppnar, förklarar hon.

– Det är jätteviktigt att vi får behålla våra barnmorskor men vi kan inte möta upp så höga bud, det är en jättesvår sits. Det skulle bli en enorm löneglidning som vi inte skulle klara av, vi har inte de pengarna.

Snart startar årets lönerevision. Hur fördelningen blir av de extra anslag som Stockholms läns landsting utlovat till vård och förlossningsvård är inte klart än.

– Med den rundgång som har blivit i Stockholm så kan barnmorskorna ställa de här kraven, det förstår jag att de gör också, men vi i ledningen måste titta på alla personalgrupper, säger Åsa Wijkström.

Jane Stegring, vice ordförande i Vårdförbundets Stockholmsavdelning,  väger noga sina ord. Hon vill inte skapa mer oro i leden än vad som redan råder. Men egentligen är hon arg och jätteupprörd, säger hon, och det på tjänstemännen i landstingsledningen som inte förmått hantera krisen i förlossningsvården.

– BB Sophia borde ha planerats bättre, det här har bara skapat oro.

Vårdförbundet uppmanar inte barnmorskorna att säga upp sig för att få igenom sina lönekrav men har full förståelse för att de gör det. Problemet är att så många gör det.

Relaterat material

Barnmorskor vill ha högre lön

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev