Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bebis med snabb tillväxt hade ökad risk för övervikt

Publicerad: 19 april 2005, 07:43

Spädbarn som fick modersmjölksersättning och gick upp snabbt i vikt under den första veckan efter förlossningen hade ökad risk att bli överviktiga som vuxna. Det visar en studie som presenteras i tidskriften Circulation.


Tidigare studier har visat att snabb tillväxt hos nyfödda barn kan kopplas till övervikt hos barn, medan låg födelsevikt kan kopplas till kranskärlssjukdom senare i livet.

Forskare från The Children's Hospital of Philadelphia, Philadelphia, USA, har studerat 653 vuxna personer i åldrarna 20-32 år för att undersöka om det finns någon period under spädbarnstiden där snabb viktuppgång särskilt kan kopplas med övervikt i vuxen ålder. 32 procent av deltagarna var överviktiga.

Studien visar att perioden mellan förlossningen och en vecka framåt var mycket betydelsefulla.

Efter justering fann forskarna att viktökning under den första veckan efter förlossningen kunde kopplas till övervikt i vuxen ålder. Enligt ett pressmeddelande från forskarna var varje ökning av vikten med 100 gram under de första åtta dagarna kopplat till en ökad risk för övervikt i vuxen ålder med 10 procent. Forskarna kunde även se en sådan koppling fram till den 112 dagen, men den var dock svagare.

Forskarna anser att resultaten bidrar till förståelsen för utveckling av övervikt. De anser dock att det är för tidigt att ge rekommendationer för vad som är en optimal viktuppgång.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev