Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bebisar som lämnas att gråta blir ännu gnälligare

Publicerad: 6 juni 2006, 11:50

Metoden att låta spädbarnet skrika slår tillbaka, visar en dansk-engelsk studie. Barn som inte tröstas skriker ännu mer under livets första veckor.


Frågan om hur spädbarn som skriker ska behandlas har varit svår för forskare att utreda. Vissa hävdar att barnen inte ska pjoskas med utan att den bästa metoden för att få dem mindre gnälliga är att låta dem skrika. Andra hävdar motsatsen, att det bästa är att trösta minsta gny från barnens sida.

Nu har danska och engelska forskare utrett dessa två principer. I tidskriften Pediatrics juninummer publicerar de resultat som tyder på att barnens skrikighet blir markant värre om de ständigt lämnas att gråta.

Fyndet baserar de på en jämförelse mellan föräldrar i London och Köpenhamn. Detta eftersom de olika ländernas hantering av spädbarn skiljer sig åt. Medan föräldrar i Danmark ser det som viktigt med tröst, fysisk kontakt och att amma barnen länge så är den brittiska modellen mer att låta barnen skrika, att inte hålla dem fullt så mycket och att inte amma lika länge.

I studien jämfördes därtill resultatet av ytterligare en grupp, där föräldrarna planerade en ännu närmare kontakt med sitt spädbarn under 80 procent av dygnet. Dessa föräldrar bar ofta sina barn, sov med dem i sängen, ammade väldigt ofta samt svarade med tröst på minsta skrik.

Föräldrarna i studien ombads föra dagbok för att dokumentera barnens skrik och beteenden.

Jämförelsen visade att de engelska barnen skrek 50 procent mer per dygn när de var två och fem veckor gamla. Den skillnaden höll i sig vid tolv veckors ålder. Ingen skillnad i mängden gråt per dygn märktes dock mellan de danska barnen och de barn vars föräldrar tillämpade närkontaktsprincipen. Däremot skrek de senare mer på nätterna vid tolv veckors ålder. Mängden otröstbar gråt, det vill säga utbrott av hysteriskt skrikande eller misstänkt kolikskrik, skiljde sig dock inte åt mellan någon av grupperna.

Forskarna drar slutsatsen att tröst kan minska gnäll och gråt hos barn under deras första veckor. Men att ständigt ha närkontakt med sitt spädbarn ger inte någon ytterligare vinst när det gäller barnens gråtande.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev