Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bedövning ger sämre amning

Publicerad: 9 november 2007, 16:16

Epiduralbedövning i samband med förlossningen försämrar amningen, visar en ny studie från Danderyds sjukhus i Stockholm.


Det är en forskargrupp vid Danderyds sjukhus i Stockholm som har undersökt om – och så fall hur – epiduralbedövning av kvinnan i samband med förlossning har någon påverkan på amningen.

Forskarna, med barnmorskan Ingela Wiklund i spetsen, studerade alla de 585 förlossningar som hade skett med bedövning av ryggmärgen mellan januari och april år 2000 på en förlossningsavdelning i Stockholm.

För varje förlossning valde forskarna ut matchade kontrollpersoner som inte hade fått någon bedövning under förlossningen. Kontrollerna matchades för bland annat kvinnans ålder och graviditetsvecka vid förlossningen. Kvinnor som förlöstes med kejsarsnitt, fick tvillingar eller barn med låga apgar-poäng, det vill säga barn som mådde dåligt vid födseln, exkluderades.

Det visade sig att en betydligt mindre andel av barn till mödrar som hade fått epiduralbedövning ammade inom de fyra första timmarna. Dessa barn fick också oftare mjölkersättning under sjukhusvistelsen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News