Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bedragare lurade apotek

Publicerad: 30 oktober 2013, 11:03

Med ett stulet körkort och en påhittad olycka lyckades en falsk patient lura både läkare, landsting och apotek.


I början av maj i år blev Solveig Hörnfeldt bestulen på sin plånbok på ett gym söder om Stockholm. Hon polisanmälde stölden och spärrade snabbt både betalkort och körkort.

Det hjälpte inte.

Efter några dagar kom en räkning från ett vårdcentralbesök där det framgick att någon som påstod sig vara hon hade fått läkemedel utskrivna till sig. Räkningen fick snart sällskap och det visade sig att någon sökt vård i hennes namn på inte mindre än nio vårdcentraler. Bedragaren hade dessutom fått recept på olika insomningstabletter som sedan hämtades ut på flera apotek.

– Det är ofattbart att säkerheten är så dålig, säger Solveig Hörnfeldt till Dagens Apotek.

Hon berättar att bedragaren använt sig av samma uppdiktade historia om en olycka som ska ha drabbat fadern för att lura vårdcentralsläkarna.

– Det värsta för mig är den personliga integriteten och att jag får göra allt jobb med att ringa runt och begära journalförstöring och få felaktiga räkningar makulerade, förklarar Solveig Hörnfeldt.

Fem av de nio vårdcentralerna drivs av Capiokoncernen där Henrik Brehmer är informationsdirektör.

– Det är naturligtvis inte bra, säger han och förklarar att koncernen omedelbart efter att det inträffade blev känt nu har förstärkt sina rutiner vid legitimationskontroll.

Henrik Brehmer berättar att vårdcentralerna inte kan se om en legitimationshandling är spärrad men att han i nuläget inte kan utesluta en sådan lösning i framtiden.

I samband med att bedragaren uppsökte en ny vårdcentral listade hon sig även där vilket gjorde att Stockholms läns landsting på fem veckor fick uppgifter om att Solveig Hörnfeldt var listad på nio olika vårdcentraler. Men då stockholmare får byta vårdcentral hur ofta de vill reagerade ingen på det.

Banker som märker ett ovanligt uttagningsmönster hos en kund brukar kontakta dem för att försäkra sig om att det inte handlar om ett bedrägeri. Har ni diskuterat något likande?

– Nej, det är ingen ekonomisk varningsflagga för landstinget och vi har inte tillsynsansvaret, men det är en frågeställning jag tar till mig, säger Henrik Almkvist, chefläkare i Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning.

Polisen har i brist på bevis lagt ner i princip alla utredningar om brott i samband med det stulna körkortet. I endast ett fall ska bedragaren ha fastnat på en av apotekens övervakningskameror.

Polisen ringde nyligen upp Solveig Hörnfeldt och berättade att samma bedragare var i farten igen, med en ny stulen id-handling, på en annan vårdcentral.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev