Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bedragare lurade till sig hennes leg

Publicerad: 19 november 2012, 15:28

Apotekschefen Katty Ghassemi råkade ut för en bedragare som fick tag på och förfalskade hennes receptarieintyg.

Foto: Nils Jakobsson/ Bildbyrån

Apotekschefen Katty Ghassemi råkade ut för en bedragare som begärde ut ett intyg för hennes receptarielegitimation hos Socialstyrelsen.


Det började med att gemensamma bekanta presenterade en ung kvinna som studerade och som ville ha ett extrajobb, kanske på apotek. Katty Ghassemi, apotekschef på Doc Morris i Malmö, lät henne komma på intervju för att se om hon kanske kunde jobba i kassan eller plocka varor.

Men under intervjun började den arbetssökande kvinnan att intressera sig för yrket som receptarie i stället. Kanske kunde hon, som nu studerade till sjuksköterska, läsa in några kurser och byta inriktning?

– Hon började fråga om receptarielegitimationen och hon fick reda på att jag läste i Kalmar, säger Katty Ghassemi.

Det dröjde inte många veckor innan kvinnan hörde av sig på nytt med ett sms, för att berätta att hon hade pratat med den utbildningsansvariga och att hon hade fått möjlighet att tenta av några kurser.

Kort efter det hörde hon av sig igen. Då ville hon att Katty Ghassemi skulle vara med och fira: Hon hade bara några tentor att skriva den här dagen, sedan skulle hon vara klar receptarie. Och så ringde hon igen lite senare på dagen när det var klart.

– Hon ringde och skrek och var lycklig. De hade rättat på plats sade hon. Man märkte att det var något konstigt och jag tackade nej till att fira med henne, säger Katty Ghassemi.

Efter det här började underliga saker hända i Katty Ghassemis tillvaro. Den förste att påtala att något kanske inte stod rätt till var en före detta lärare på universitetet i Kalmar, som hörde av sig för att se hur Katty hade det, var hon jobbade, om hon hade fått problem. Någon hade begärt ut hennes examensbevis och dessutom ansökt om att få ut ett intyg på hennes receptarielegitimation hos Socialstyrelsen.

– Då kontaktade jag Socialstyrelsen. Jag var helt förstörd, säger Katty Ghassemi.

Socialstyrelsen hade fått en begäran från kvinnan per e-post och svarat med att skicka ut ett intyg med Katty Ghassemis namn och personnummer till kvinnans systers adress.

Sedan kom telefonsamtalen. Katty Ghassemi fick ett samtal från ett apotek i Malmö, där kvinnan sökt jobb med hennes legitimation som stöd. En anställd på apoteket reagerade.

– Det råder personalbrist och det kan leda till att vem som helst får jobb var som helst, säger Katty Ghassemi.

Under sommaren 2011 sökte kvinnan flera apoteksjobb med sina falska handlingar. Hon erbjöds två olika tjänster på apotek och dosapotek och en provanställning på ytterligare ett apotek. Någon längre vistelse var det aldrig tal om, i ett fall stannade hon en vecka innan hon försvann.

I dag har Katty Ghassemi tvingats ansöka om skyddad identitet. Bedragaren dömdes nyligen i tingsrätten för flera brott, bland annat bedrägeri och förskingring. Urkundsförfalskningen, som hon erkänt i Katty Ghassemis fall, var en bisats i en lång dom. Arbetsplatserna där kvinnan sökt jobb finns med som målsäganden tillsammans med Katty Ghassemi. Kvinnan erkände brottet.

Men frågan om Socialstyrelsens agerande gnager fortfarande. Hur kunde myndigheten bara skicka ut ett intyg, utan att kontrollera något?

– Om det händer något stort fel på ett apotek, då anmäler vi det till Socialstyrelsen. Om vi anmäler ett stort fel som Socialstyrelsen har begått, då händer ingenting. Vad har Socialstyrelsen för skyldigheter?

Relaterat material

Socialstyrelsen: Kontrollera sökande!

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev