Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Bedrövligt att politiker uttalar sig om behandlingar”

Publicerad: 6 september 2013, 09:50

En moderat debattartikel om beroendevård sågas jäms med fotknölarna av professionen.


De två moderata riksdagsledamöterna Anti Avsan och Isabella Jernbeck skriver på Dagens Nyheters debattsida att substitutionsdroger inte är någon lösning på heroinberoende. I stället talar de båda politikerna sig varma för tolvstegsprogrammet och skriver:

Det är på detta sätt helt uppenbart möjligt att lämna ett missbruk utan annan hjälp än ett mycket aktivt deltagande i samtalsgrupper under kvalificerad ledning.

När Joar Guterstam, styrelseledamot i Svensk förening för beroendemedicin, får frågan om han läst debattartikeln suckar han först uppgivet i telefon och säger sedan:

– Ja. De skrev något liknande för ungefär ett år sedan och jag tycker att det är märkligt att de nu skriver samma sak igen med tanke på hur mycket kritik de fick då. Jag tycker att det är bedrövligt att man som politiker uttalar sig om vilka behandlingar som fungerar eller inte. I stället för att lyfta fram den behandling som har stöd av Cochrane, SBU och Socialstyrelsen så lyfter man fram tolvstegsprogrammet som helt saknar vetenskapligt stöd.

Han förnekar inte att tolvstegprogrammet fungerar för vissa men nyanserar det med att förklara att ungefär 10 procent av alla heroinberoende tillfrisknar spontant.

– Oavsett vilken behandling som erbjuds.

I debattartikeln står också att ”fler missbrukare dör nu av vårdens substitutionsdroger än av heroin” och det, förklarar Joar Guterstam, är en sanning med viss modifikation.

– Det är fler som dör med metadon i kroppen och troligen fler som avlider på grund av metadon. Om det metadonet sedan kommer från sjukvården, är insmugglat eller är illegalt tillverkat vet vi inte. Men det är inget att förneka att det är en av de stora utmaningarna med substitutionsbehandlingen. Samtidigt måste det sättas i perspektiv till att inte behandla med substitutionspreparat.

Vad skulle hända om substitutionsbehandlingarna försvann?

– Det skulle vara en helt unik åtgärd då det inte skett någonstans i världen under de senaste decennierna. Men framförallt skulle det medföra en våg av dödlighet bland de omkring 10 000 svenska heroinisterna, flera hundra, uppemot tusen skulle avlida. Men jag ser det som ett orimligt scenario och förhoppningsvis något som några vettiga politiker skulle sätta stopp för.

Politikern Anti Avsan håller precis på att checka ut från ett hotell i Bangkok när Dagens Medicin får tag på honom.

Har du några vetenskapliga belägg för det ni för fram i debattartikeln?

– Det finns säkert studier som backar upp det. Det vi har sett innebär att det funkar. Vi har sett verkligheten och det går att göra vetenskap på det.

Ska du som politiker verkligen tycka till om vilka behandlingar som ska användas inom beroendevården?

– Ja, övergripande så tycker jag det och det handlar ytterst om människosyn. Det är många som har suttit fast i missbruk som säger att drogfrihet är en förutsättning för att överleva. Frågan om i vilken omfattning substitutionsbehandlingar ska förekomma är en politisk fråga.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev