Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag23.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Begär att Ivo återupptar fall med misstänkt förskrivning

Publicerad: 4 oktober 2016, 05:45

Foto: Liv Friis-Larsen/Thinkstock

Vårdcentralen skrev ut stora mängder narkotiska tabletter till en patient, utan att anteckna det i journalsystemet. Ivo lade ner ärendet. Men Landstinget i Uppsala län har fattat misstankar och kräver att det återupptas.


Ämnen i artikeln:

Landstinget i Uppsala länIvoFörskrivning

I våras gjorde landstinget en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, efter att de upptäckt en hög utskrivning av Tramadol, som är ett morfinliknande smärtstillande. Till skillnad från morfin så finns ett tak för den smärtstillande effekten på åtta tabletter per dag. Trots det hämtades 4 400 tabletter ut under 153 dagar, vilket motsvarar 29 tabletter per dag. Det är nästan fem gånger definierad daglig dos.

Men förskrivningen registrerades inte i journalsystemet Cosmic. Landstinget i Uppsala län tolkar det som att förskrivaren döljer något, kanske missbruk eller att tabletterna gått vidare till försäljning på den svarta marknaden.

– Alla vårdcentraler använder Cosmic. Att man i det här fallet inte gör det tyder på att man döljer något, säger Inge Bruce, medicinsk rådgivare på landstingets ledningskontor.

Landstinget anmälde fallet till Ivo som började utreda. Det lades dock ned för att Ivo inte kunde se identiteten på patient eller förskrivande läkare. Men nu menar landstinget att det visst går. Patientidentiteten är krypterad och E-hälsomyndigheten kan hjälpa Ivo, menar landstinget. Därför kräver de att Ivo återupptar fallet.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev