Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Begränsad antibiotika i nya råd om akne

Publicerad: 19 juni 2014, 10:31

Vid akne ska lokalbehandling vara grunden, antibiotika begränsas och isotreinoin övervägas i svåra fall, enligt nya rekommendationer.


Läkemedelsverket har i samarbete med Folkhälsomyndigheten tagit fram nya behandlingsrekommendationer för akne, på uppdrag av regeringen. Bakgrunden till att uppdraget getts är det växande problemet med antibiotikaresistens, enligt ett pressmeddelande från Läkemedelsverket.

Lokal behandling med salva, kräm eller gel ska vara grunden för all aknebehandling, enligt de nya rekommendationerna. I svårare fall av akne kan lokalbehandlingen kombineras med antibiotika eller hormonpreparat. Antibiotika ska göras efter att en medicinsk bedömning har gjorts och ska begränsas i tid. Vid svår nodulär eller nodulocytisk akne ska remiss till hudläkare skrivas, som kan avgöra om isotreinoin ska förskrivas.

Uppdraget med de nya rekommendationerna är en del av regeringens patientsäkerhetssatsning. I uppdraget ingår även att utarbeta rekommendationer för ett antal andra tillstånd som behandlas med antibiotika i öppenvården.

Läs rekommendationen här:
Behandling av akne - behandlingsrekommendation: Information från Läkemedelsverket 

ELSA TORELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev