torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Begränsningar kring djurmat minskar risken för antibiotikaresistens

Publicerad: 18 april 2006, 09:18

Att inte ge djur antibiotika i maten leder sannolikt till att färre människor blir antibiotikaresistenta. Det framgår av en studie gjord av australiensiska forskare.


Campylobacter jejuni är en av de vanligaste bakterierna som ligger bakom tarminfektioner orsakade av matförgiftning. Sjukdomen ger kraftiga, ibland blodiga, diarréer och kan behandlas med ciprofloxacin (Ciproxin), som är en fluorokinolon, ett slags antibiotikum. Om patienten smittats av bakterier som är resistenta mot ciprofloxacin kan sjukdomen bli långvarig och allvarlig.

Generellt anses resistens mot antibiotika vara kopplat till en felaktig och riktlig användning av antibiotika i samhället. I till exempel Australien är det därför förbjudet att ge fluorokinoloner i maten till slaktdjur, till exempel höns.

Australiensiska forskare har nu följt upp 585 patienter som sökt vård för infektion av Campylobacter jejuni. Samtliga hade smittats i Australien. Syftet var att ta reda på hur många av dem som drabbats av bakterier som var resistenta mot ciprofloxacin. Ingen av patienterna hade behandlats med fluorokinoloner under den senaste månaden.

Totalt hade 2 procent av patienterna drabbats av ciprofloxacinresistenta Campylobacter. Det är väsentligen lägre än i länder där fluorokinoloner tillåts i djurmaten. I dessa länder kan upp mot 29 procent av Campylobacterinfektionerna vara orsakade av resistenta bakterier, skriver de australiensiska forskarna. Deras slutsats är att antibiotika i djurmaten påverkar bakterieresistensen.

Forskarna studie finns tillgänglig i webbutgåvan av den vetenskapliga tidskriften Clinical Infectious Diseases.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev