fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Behandling av alkoholister sparar mer än den kostar

Publicerad: 9 september 2005, 08:06

Två korta behandlingsprogram för att få personer med alkoholproblem att ändra beteende kan spara stora summor för samhället. Terapierna sparade fem gånger mer än de kostade, rapporterar forskare i senaste numret av tidskriften British Medical journal.


Forskare från Storbritannien, bland annat knutna till University of Birmingham, har jämfört en ny behandlingsmetod med en etablerad motivationsstärkande terapi.

I studien deltog över 600 personer med alkoholproblem. De kom från tre olika regioner i Storbritannien och hade olika social bakgrund. Alla intervjuades när studien startade, efter tre månader och efter ett år.

Den nyare metoden var en form av kognitiv terapi där missbrukaren under åtta 50-minuterssessioner fick hjälp att bygga upp ett socialt nätverk som kunde ge dem stöd att förändra sitt beteende. Den äldre metoden bestod av tre lika långa behandlingstillfällen med rådgivning som syftade till att öka motivationen att sluta missbruka alkohol.

Forskarna fann att båda behandlingstyperna ledde till att deltagarna minskade sitt alkoholintag ordentligt. Beroendet minskade och antalet dagar då deltagarna inte drack ökade med 50 procent, och antalet drinkar per dag minskade med en tredjedel. Resultatet bestod till uppföljningen efter ett år.

Båda terapierna minskade förekomsten av alkoholrelaterade problem med omkring 50 procent och deltagarna rapporterade förbättrad psykisk hälsa och välbefinnande.

I en separat studie studerades metodernas kostnadseffektivitet. Forskarna beräknade förutom kostnaden för behandlingen hur mycket samhället sparade i form av minskade utgifter för socialtjänst, rättsväsende och vårdtillfällen. Det visade sig att behandlingarna sparade fem gånger mer pengar per person än de kostade.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev