Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Behandling av Downs syndrom kan bli möjlig

Publicerad: 19 juli 2013, 08:35

Forskare har i försök lyckats stänga av den extra kromosom som styr Downs syndrom. Det är ett första steg mot behandling men innebär etiska dilemman.


– Det här kommer att öka vår förståelse för celldefekter i samband med Downs syndrom och hur dessa skulle kunna behandlas med särskilda läkemedel, säger Jeanne Lawrence, som ledde forskningslaget vid University of Massachusetts, till The Guardian.

Studien som har publicerats i Nature, är gjord av flera amerikanska forskare som i en rad experiment har tagit celler från människor med Downs syndrom och lyckats stänga av den extra kromosom som orsakar syndromet. Det kan vara ett första steg mot behandling även om det ligger långt fram i tiden.

– En långsiktig, och osäker, möjlighet skulle kunna vara en kromosomterapi mot Downs syndrom. Men det ligger mer än tio år bort. Jag vill inte att man ska ha för höga förhoppningar, säger Jeanne Lawrence.

Forskarna har redan påbörjat sitt arbete för att kunna förhindra Downs syndrom, genom att tysta den extra kromosomen på möss. Det görs redan på fosterstadiet och det är långt kvar tills det går att göra på människor. Det är varken etiskt eller praktiskt möjligt i dag.

Ett barn av cirka 800 föds med Downs syndrom i Sverige, enligt Socialstyrelsens statistik. Människor med detta syndrom har ofta inlärningssvårigheter och löper större risk att drabbas av bland annat hjärtfel, leukemi och tidig demens.

CAROLINE BEXIUS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev