Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Behandling med stresshormon kan hjälpa mot fobier

Publicerad: 27 mars 2006, 14:59

Behandling med kortison kan hjälpa personer som lider av social fobi eller spindelskräck, visar en ny studie.


Forskare från Schweiz har studerat hur försökspersoner med fobier reagerar på behandling med kortison. I det dubbelblinda försöket ingick 40 försökspersoner med social fobi och 20 med spindelfobi.

Försökspersonerna med social fobi fick 25 mg kortison alternativt placebo en timme innan de ombads tala inför en publik. Vid flera tillfällen fick försökspersonerna fylla i olika självskattningsformulär för att beskriva det obehag de upplevde inför situationen. Det visade sig att de som fått kortison rapporterade mindre rädsla och obehag än dem som fått placebo.

När det gäller spindelfobikerna fick vissa 10 mg kortison alternativt placebo en timme innan de fick titta på en stor, hårig spindel på bild. Spindelfobikerna fick dessutom upprepa försöket vid sex tillfällen utspridda under två veckor. Sista tillfället ägde rum två dagar efter att sista dosen med kortison delats ut. Trots detta kvarstod effekten - de som fått kortison beskrev fortfarande mindre besvär än placebogruppen.

Forskarna drar slutsatsen att kortison kan vara till hjälp vid fobiträning. De skriver även att det är väl känt att stresshormonet kortisol frigörs vid stark rädsla, men att det är en ny tanke att tillförsel av kortison, som i kroppen omvandlas till kortisol, skulle kunna dämpa upplevelsen av rädsla.

Studien är publicerad i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift PNAS.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev