Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bekämpar hepatit med rosor

Publicerad: 27 juli 2012, 11:11

Med 580 gula rosor ska de som passerar Akademiska sjukhuset under lördagen påminnas om Internationella hepatit-dagen.


– Det är en symbolisk handling för de 580 anställda inom landstinget i Uppsala som sökte vård för stickskador under 2011, säger Kaj Johansson, som tidigare arbetat som sjuksköterska och som är engagerad i frågan om skydd mot hepatit sedan han smittades av en stickskada.

Han har tagit initiativ till manifestationen i Uppsala för att påminna om världshälsoorganisationen WHO:s internationella hepatitdag den 28 juli. Under lördagen kommer han att stå utanför sjukhuset och dela ut rosor och flygblad mellan 10 och 17 tillsammans med Kia Lundström och Lisa Adolfsson.

De vill uppmärksamma risken för vårdanställda, men även poliser, städare och tvätteripersonal, att smittas på jobbet av infekterade kanyler.

– Det är en glömd blodsmitta i Sverige i dag, säger Kaj Johansson.

Ros-manifestationens krav till sjukhusen och landstingspolitikerna är att riskgrupper ska vaccineras, att vården ska gå över till stickskyddat material, att sjukvårdspersonal ska utbildas och att alla stick- och skärskador ska rapporteras enligt arbetsmiljöförordningen.

WHO:s kampanj började 2003. Även EU driver frågan genom ett direktiv om hur stick- och skärskador på arbetsplatserna ska förebyggas, som ska genomföras innan våren nästa år.

– Min bedömning är att Sverige kommer att ha mycket svårt att uppnå EU-kraven till 2013, så det här är ett jättestort arbetsmiljöproblem, säger Kaj Johansson.

Han ska nu ta initiativ till ett nätverk som ska dela ut ett pris till någon som arbetar mot blodburen smitta inom vården.

Roskampanjens Facebooksida: http://www.facebook.com/hepatitisday.sweden

ANNA ROSENGREN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev