måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bekämpningsmedel ökade risken för parkinson

Publicerad: 22 juni 2006, 12:40

Att utsättas för bekämpningsmedel tycks öka risken för att utveckla Parkinsons sjukdom, enligt en ny amerikansk studie.


En prospektiv studie som gjorts vid Harvard School of Public Health i USA ger ytterligare belägg för tidigare misstankar om att bekämpningsmedel mot till exempel insekter ökar risken för att utveckla parkinson.

I en artikel, som publiceras online i dag i tidskriften Annals of Neurology, har forskare studerat 143 325 personer som ingick i en stor amerikansk prospektiv studie om hur cancer skulle förebyggas. Personerna hade inga symtom på parkinson när studien påbörjades 1982 och har fått redogöra för vilka potentiellt farliga ämnen de utsatts för. En uppföljning av personerna i studien gjordes 2001.

Därefter begärde forskarna fram journalerna för alla deltagare i studien som rapporterat att de fått diagnosen Parkinsons sjukdom någon gång efter 1992, för att kunna göra en oberoende bedömning.

Resultaten visar bland annat att den relativa risken för att drabbas av sjukdomen ökade med 70 procent bland personer som utsatts för bekämpningsmedel av något slag. Det var inte någon större skillnad i riskökningen mellan personer som utsatts för bekämpningsmedel i sitt yrke, som lantbrukare, och andra personer i studien. Detta kan tyda på att sådana bekämpningsmedel som används i till exempel trädgården och i hemmet är lika skadliga.

Forskarna hade dock ingen information i sitt material om vilka typer av bekämpningsmedel som personerna i studien utsatts för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev