fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bekämpningsmedel ökade risken för parkinson

Publicerad: 26 juni 2006, 06:57

Att utsättas för bekämpningsmedel tycks öka risken för att utveckla Parkinsons sjukdom, enligt en ny amerikansk studie.


En prospektiv studie som gjorts vid Harvard School of Public  Health i USA ger ytterligare belägg för tidigare misstankar om att  bekämpningsmedel mot till exempel insekter ökar risken för att utveckla  parkinson.

I en artikel, som publiceras online i dag i tidskriften  Annals of Neurology, har forskare studerat 143 325 personer som ingick i en  stor amerikansk prospektiv studie om hur cancer skulle förebyggas. Personerna  hade inga symtom på parkinson när studien påbörjades 1982 och har fått redogöra  för vilka potentiellt farliga ämnen de utsatts för. En uppföljning av  personerna i studien gjordes 2001.

Därefter begärde forskarna fram journalerna för alla  deltagare i studien som rapporterat att de fått diagnosen Parkinsons sjukdom  någon gång efter 1992, för att kunna göra en oberoende bedömning.

Resultaten visar bland annat att den relativa risken för att  drabbas av sjukdomen ökade med 70 procent bland personer som utsatts för  bekämpningsmedel av något slag. Det var inte någon större skillnad i  riskökningen mellan personer som utsatts för bekämpningsmedel i sitt yrke, som  lantbrukare, och andra personer i studien. Detta kan tyda på att sådana  bekämpningsmedel som används i till exempel trädgården och i hemmet är lika  skadliga.

Forskarna hade dock ingen information i sitt material om  vilka typer av bekämpningsmedel som personerna i studien utsatts för.

Annals of Neurology

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev