Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bemanningsbolag satsar på utbildning

Publicerad: 24 augusti 2016, 07:08

Farmaceutakutens vd Andreas Olofsson erbjuder utbildning varvat med olika roller på apotek.

Foto: Farmaceutakuten

Bemanningsföretaget Farmaceutakuten skulle kunna växa mycket snabbare om det inte vore för bristen på farmaceuter. I dag får bolaget tacka nej till uppdragsgivare på grund av att det saknas apotekare och receptarier.


Farmaceutakuten har sedan 2011 försett apotek över hela landet med farmaceuter med kort varsel. Och precis som apotekskedjorna har det svårt att hitta legitimerad personal.

– Vår största utmaning just nu är att hitta duktiga farmaceuter. Vi hade kunna expandera mycket kraftigare om vi haft en bättre tillgång till farmaceuter. Det håller tillbaka vår utveckling, säger delägaren Andreas Olofsson.

Bolaget har i dag åtta farmaceuter tillgängliga för uppdrag. För att locka ännu fler satsar det nu på att erbjuda utbildning varvat med jobb.

– Vi kallar tjänsten för karriärfarmaceut och den riktar sig till lite yngre farmaceuter som vill prova på olika roller på apotek, säger Andreas Olofsson.

Den ideala kandidaten är en relativt nyexaminerad farmaceut som har ambitionen att vara apotekschef om fem–tio år. Målet är att skräddarsy ett utbildningspaket baserat på personens bakgrund, egenskaper och framtida mål. Det kan exempelvis handla om att erbjuda externa ledarskapsutbildningar varvat med arbete som läkemedelsansvarig på apotek, enligt Andreas Olofsson.

– Det beror lite på vilka uppdrag som vi får in, men vi vill hjälpa till att bygga karriären. Även om farmaceuten lämnar oss efter tre år så vill vi att den ska ha fått något mer än bara ett lönekuvert hos oss, säger han.

Fast apotekskedjorna erbjuder ju också sina anställda vidareutbildning?

– Jag tror inte att så många kedjor går in på det sättet och erbjuder sig att arbeta individuellt med farmaceuten som de anställer. Här får du utbildning och prova på roller som du inte har möjlighet om du är fast anställd på en apotekskedja, säger Andreas Olofsson.

Han påpekar att långt ifrån alla passar som ambulerande farmaceut. För att trivs som konsult hos Farmaceutakuten gäller det att tycka om flexibilitet och att träffa många nya människor.

– Dels får man vara beredd på mycket resor, dels behöver man ett ha ett öppet sinne och tycka att det är kul att träffa nya människor på regelbunden basis. Det är inte samma trygghet som när man går till samma apotek dagligen där man känner sina kollegor och rutiner, säger Andreas Olofsson och fortsätter:

– Är man i början av sin karriär är det här ett ypperligt sätt att snabbt bredda sin kunskapsbas och sitt kontaktnät. Vi har även äldre farmaceuter som jobbar på timbasis några veckor i taget för att sedan vara lediga i några veckor, säger Andreas Olofsson.

Uppdragen pågår vanligtvis från måndag till fredag. Ibland kan de sträcka sig över flera månader, men det är sällan som det handlar om uppdrag från dag till dag. Och det går att tacka nej om man inte känner för en vecka i exempelvis Säffle, berättar Andreas Olofsson:

– Är man timanställd hos oss har man möjlighet att tacka ja eller nej till alla uppdrag. Är man tillsvidareanställd och har i sin tjänst att man är ambulerande över landet så är det underförstått att man får ta de uppdrag som kommer in. Vi har också några farmaceuter som bara arbetar hos oss i Stockholmsområdet, säger Andreas Olofsson.

Relaterat material

Norge lockar inte längre

Tidigare Lloyds-chefer vill lösa farmaceutbrist

Han startade rekryteringsfirma efter jobbletande

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev