Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bemanningsföretag jagar specialistsjuksköterskor i Lund

Publicerad: 13 mars 2013, 14:10

De drygt 30 sjuksköterskor som sagt upp sig från barnintensiven i Lund har inga problem att få nya jobb. De är eftertraktade.


Den 26 april går anställningstiden ut för de drygt 30 sjuksköterskor som sagt upp sig från barnintensiven, Biva, i Lund.

Att hitta nytt jobb är inget större problem, enligt Wiveca Lind, en av dem som sagt upp sig i protest mot det nya löne- och arbetstidsavtalet.

– Bemanningsföretagen är heta på oss. Behovet av specialistsjuksköterskor är stort, så jag tror inte att någon av oss blir arbetslös, säger hon.

Ett av de bemanningsföretag som haft kontakt med sjuksköterskorna i Lund är Nursepartner.

– Vi har inte haft någon rekryteringskampanj men vi skulle kunna anställa dem allihop, säger Malin Ernestrand, administrativ chef på Nursepartner.

Region Skåne har ännu inte gett upp hoppet om att kunna behålla Biva-sjuksköterskorna.

– De som eventuellt kommer att förlora på det nya löne- och arbetstidsavtalet kommer att kompenseras full ut, säger produktionsdirektör Lars Kristensson.

Just nu pågår inga förhandlingar med Vårdförbundet.

– Men vår ambition är att komma överens och lösa detta, säger Lars Kristensson.

Specialistsjuksköterskor från Biva som sökt arbete på andra håll inom Region Skåne har fått nobben med hänvisning till att de sagt upp sig på grund av missnöjet med avtalen.

– Men detta är ingenting som vi centralt ställer oss bakom. Anställningar ska göras utifrån erfarenhet och kompetens, säger Lars Kristensson.

Uppsägningarna har fått verksamheten i gungning. Det finns farhågor om att Skånes universitetssjukhus i Lund riskerar att gå miste om rikssjukvårdsuppdraget inom barnhjärtkirurgi om det i ett slag förlorar all den kompetens som specialistsjuksköterskorna har.

Läget skulle kunna öppna för Astrid Lindgrens barnsjukhus, ALB, att ta över det prestigefulla avtalet om rikssjukvård inom barnhjärtkirurgin.

Men att så är fallet vill Svante Norgren, divisionschef för Astrid Lindgrens Barnsjukhus, ALB, inte säga något om.

– Det finns ett strikt regelverk kring detta som vi håller oss till. Men visst är det märkligt att barnhjärtkirurgin inte finns i Stockholm, säger han.

Ansökningstiden för de nya rikssjukvårdsavtalen går ut den 1 april. Först då blir det klart om Astrid Lindgrens barnsjukhus ger sig in i fajten om barnhjärtspecialiteten.

För Lund skulle det vara en hård smäll att mista barnhjärtkirurgin som sjukhuset bedrivit i 20 år.

Relaterat material

Lund kan mista rikssjukvårdsuppdrag

Hägglund krävs på svar om Lund

Sjuksköterskor säger upp sig i protest

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev