lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bemanningsföretag ska få nyanlända apotekare i jobb

Publicerad: 6 maj 2016, 05:00

Läkemedelsakademin slår sina påsar ihop med ett bemanningsföretag för att underlätta för kedjorna att anställa nyanlända apotekare.


Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Syftet är att snabbare få ut de flera hundra nyanlända apotekare som finns i Sverige i arbete.

– Det finns en stor risk att vi tappar många av de här kompetenta personerna om vi inte är snabba och ser till att de kommer in på apotek. Det är ett oerhört slöseri när det finns en stor farmaceutbrist, säger Marie Eklund, apotekare och utbildningschef på Läkemedelsakademin, till Dagens Apotek.

Bemanningsföretaget som Läkemedelsakademin samarbetar med här heter Novare Potential och är nischat mot just nyanlända i olika branscher. Företaget går in och tar arbetsgivaransvaret under första året med målet att apoteket sedan ska ta över anställningen. Det ger också kandidaten en coach som – på hemspråket – hjälper till att förklara hur saker fungerar på den svenska arbetsmarknaden.

Läkemedelsakademin å sin sida bistår med utbildning anpassad efter det som kedjan planerar att den nyanlända ska göra på apoteket.

– Vi erbjuder kompetensutveckling i fem olika steg som är tänkt att matcha den kompetens som krävs för att kunna jobba på ett apotek i Sverige, säger Marie Eklund.

Är svensk legitimation ett krav?
– Nej, man behöver inte ha svensk legitimation, utan alla nyanlända som kedjorna är intresserade av att ta in i arbete är välkomna, säger Marie Eklund.

Hur har responsen varit från kedjorna?

– Vi har träffat ett par av kedjorna och har på gång att träffa några till. Jag har själv erfarenhet från en av de största kedjorna och vet att det är jätteviktigt att man gör en lösning som är oberoende geografin. Behoven finns oftast inte i storstäderna, utan de finns på mindre ställen, säger Marie Eklund.

När räknar ni med att ha avtal klara med apoteken?

– Så snart som möjligt. Kedjorna får gärna komma nästa vecka, men det tror jag inte är realistiskt. Det vore fantastiskt om vi kunde vara i gång i höst, säger Marie Eklund.

Relaterat material

5 758  timmars väntan på legitimationsbeslut

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev