Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bemanningsföretagens omsättning rasade kraftigt

Publicerad: 23 mars 2005, 09:21

Bemanningsföretagens omsättning inom vårdsektorn har halverats jämfört med förra året. Men förbundsdirektör Eva Östling Ollén tror ändå att efterfrågan på hyrpersonal snart ökar.


De bemanningsföretag som hyr ut vårdpersonal har rasat i omsättning under 2004 jämfört med året före. Det visar statistik som Bemanningsföretagens förbund presenterade i förra veckan. Under 2004 var omsättningen drygt 513 miljoner kronor, jämfört med 2003 då vårdföretagen omsatte 1 167 miljoner kronor. Det är en minskning på mer än 50 procent.

Inte ens Eva Östling Ollén, förbundsdirektör för Bemanningsföretagens förbund, förväntade sig en så drastisk nedgång, även om det länge har varit känt att resultaten för 2004 skulle vara dåliga.

- Jag trodde ändå någonstans att det skulle finnas en lite starkare kurva uppåt, men tyvärr inte, säger hon.

Tror att efterfrågan kan öka igen  Vårdföretagen inom bemanningsbranschen var som mest framgångsrika år 2002 då omsättningen var 1 411 miljoner kronor. Men under 2003 började landstingen avisera stopp för inhyrning av personal och i dag är de flesta landsting mycket restriktiva med bemanningsföretag. Ändå tror Eva Östling Ollén att den nedgående trenden har brutits. Under det tredje kvartalet 2004 ökade uthyrningen till sjukvården tillfälligt och hon anser att det finns signaler som tyder på att det är en förändring på gång.

- Ser man på trenderna runt omkring oss, exempelvis i Danmark, så är trenden ändå att man ser att det här är ett smart sätt att lösa tillfälliga toppar eller sjukdomstillfällen. Och jag tror faktiskt att efterfrågan kan bli lika stor som tidigare, säger hon.

Bygger egna bemanningspooler  Allt fler landsting bygger upp egna bemanningspooler inom sin egen organisation, vilket Eva Östling Ollén tycker är ineffektivt.

- Jag beklagar att landstingen ägnar sig åt sådana saker i stället för att fokusera på sjukvården. Vi är specialister på det här området och då är det bättre att använda vår kompetens, i stället för att bygga upp en egen organisation som naturligtvis kostar pengar för dem, säger hon.

Proffice Care är ett av bemanningsföretagen som tydligt har märkt av nedgången. Framför allt är det sjuksköterskor som efterfrågas i allt mindre utsträckning, vilket haft följden att företaget har minskat på antalet sjuksköterskor. Däremot finns det en fortsatt efterfrågan på läkare och Hans Uhrus, Proffice Cares informationschef, bedömer att det är så behovet kommer att se ut det närmaste året.

- Så länge landstingen har hyrpersonalstopp kommer sjuksköterskesidan att vara en ganska svag marknad, men vi ser en fortsatt efterfrågan på läkare. För trots att det finns läkarstopp så måste landstingen se till att det finns en vårdkvalitet för patienterna, säger han.

Jessica Nordin

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev