fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Benartärsjukdom kan upptäckas tidigare

Publicerad: 12 september 2007, 06:07

Primärvården kan bli bättre på att hitta patienter med åderförkalkning i benen – och träning kan hjälpa många av dem. Det skriver Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, i en färsk rapport.

Ämnen i artikeln:

BenartärsjukdomSBU

Benartärsjukdom innebär att cirkulationen i benen är nedsatt, på grund av åderförkalkning. Den mildare formen, så kallad fönstertittarsjuka, ger smärtor och svårigheter att gå, medan allvarligare former kan leda till amputation. Det finns också ett starkt samband till hjärtinfarkt och stroke.

- Det här är en vanlig sjukdom, men varje distriktsläkare ser ganska få patienter per år. De är ofta äldre än patienter med kärlsjukdom i hjärta och hjärna och är kanske mindre vana att göra sin röst hörd, så det gäller att känna igen dem, säger David Bergqvist, professor i kärlkirurgi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och ordförande för rapporten om benartärsjukdom, där SBU har granskat det vetenskapliga stödet för diagnostik och behandling av sjukdomen.

SBU har även utfört praxisundersökning­ar i tre primär­vårds­områden och vid några kärlkirurgiska kliniker. De visade att det finns stora regionala skillnader när det gäller diagnostik, behandling och vilka patienter som remitteras till specialistmottagning.

– En del blir inte remitterade, samtidigt som en hel del som blir det hade kunnat utredas mer i primärvården, till exempel genom att mäta blodtrycket i benen. Det är ett bra sätt att sortera ut dem som behöver vidare utredning, säger David Bergqvist.

Troligen en underförskrivning
Det visade sig också att mindre än hälften av patienterna fick läkemedel mot höga blodfetter, vilket enligt SBU sannolikt är en underförskrivning.

Det första steget i behandlingen är nämligen att sikta in sig på riskfaktorerna – bland annat rökning, högt blodtryck och höga blodfetter.

För patienter med fönstertittarsjuka finns det vetenskapligt stöd för att fysisk träning, som stavgång – gärna i organiserad form - ökar sträckan som patienten orkar gå. Ingrepp för att återställa blodcirkulationen bör undvikas för de flesta av dessa patienter.

Patienter med svårare besvär, kritisk ischemi, kan ha så ont att de har svårt att sova och riskerar kallbrand. Dessa måste snabbt få behandling med ballongvidgning eller bypass­operation.

Omedelbara insatser krävs
Vid akuta symtom krävs omedelbara insatser för att undvika amputation. Ofta måste en blodpropp snabbt avlägsnas genom operation eller lösas upp med trombolys.

- Jag hoppas att rapporten ska bidra till att patienter med åderförkalkning i benen ska uppmärksammas på samma sätt som de som har samma sjukdom i hjärtat eller hjärnan, säger David Bergqvist.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev