torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Benskörhetsmedel och cancerpreparat förhindrade bröstcancer lika bra

Publicerad: 6 juni 2006, 09:42

Läkemedlet raloxifen, som används för att behandla benskörhet, minskar risken för invasiv bröstcancer lika bra som läkemedlet tamoxifen, enligt en stor studie på nära 20000 kvinnor.


Den så kallade STAR-studien, som genomförts vid nästan 200 kliniker i USA, presenterades i går, måndagen den 5 juni, på den pågående cancerkongressen Asco i Atlanta. Studien publiceras också online i tidskriften Jama.

I undersökningen har 19 747 postmenstruella kvinnor, som alla hade förhöjd risk för bröstcancer, lottats till att antingen behandlas med raloxifen eller tamoxifen. Båda preparaten tillhör gruppen selektiva östrogenreceptormodulatorer. Tamoxifen används framför allt som tilläggsbehandling för kvinnor som redan fått bröstcancer.

I denna studie, som pågick i 5,5 år, var dock syftet att undersöka hur preparaten fungerade som preventiv behandling hos kvinnor som enligt en särskild skala hade bedömts löpa stor risk att drabbas av bröstcancer. I tidigare studier har tamoxifen visat sig kunna minska risken för både invasiv och icke-invasiv bröstcancer. Och det har också funnits tecken i andra studier på att raloxifen skulle kunna fungera på liknande sätt.

Resultaten av STAR-studien pekar alltså på att raloxifen och tamoxifen minskar risken för att utveckla invasiv bröstcancer lika mycket. Däremot var fallen av icke-invasiv bröstcancer färre i tamoxifengruppen, men den skillnaden var inte statistiskt signifikant.

En möjlig riskfaktor för båda läkemedlen är cancer i livmodern. 36 sådana fall rapporterades i tamoxifengruppen och 23 bland raloxifenanvändarna, men inte heller denna skillnad var statistiskt signifikant.

Det var ingen skillnad mellan grupperna när det gällde andelen fall av stroke, andra cancerformer eller ischemiska hjärt-kärlhändelser.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev