Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Beredskap för pandemi ska granskas

Publicerad: 21 Februari 2007, 10:05

Riksrevisionen vill granska samhällets beredskap att klara hotet från en pandemi.


Riksrevisionen granskar just nu vilken beredskap samhället har för att hantera en rad olika krissituationer. Det handlar om olycksberedskap vid kärnkraft, vattenkraftsdammar, elavbrott och de finansiella systemen.

Nästa projekt kan bli att granska hur samhället har förberett sig för att möta pandemihotet.

Just nu gör Riksrevisionen en förstudie, för att reda ut om det behövs en sådan större granskning eller inte. Senast den 31 mars ska förstudien vara klar.

Risken ställer stora krav
I motiveringen till projektet på­pekar Riksrevisionen att en pandemi – en epidemi som sprids över en eller flera världsdelar – kan orsaka kriser inom flera viktiga samhällsverksamheter. Risken för att en pandemi kan bryta ut ställer därför stora krav på samhällets krisberedskap. Krisberedskapen kompliceras av att den löper tvärs över flera sektorsgränser och att många åtgärder måste samordnas på lokal, regional och nationell nivå.

– Avsikten är att hitta de svaga länkarna, att identifiera de risker som finns, säger revisionsledare Thomas Dawidowski på Riksrevisionen.

Krisberedskapen för ett pandemihot, krishanteringen vid ett utbrott och återuppbyggnaden efter ett pandemiutbrott kan bli föremål för granskningen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev