Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Beredskapsläkare: ”En stigande intensitet i radiokommunikationen”

Publicerad: 25 augusti 2014, 13:32

Region Skånes sjukvård sattes på hårda prov under den kaotiska demonstrationen i Malmö i helgen.


Beredskapsläkaren Hans Ivarsson är inte den oroliga typen. Men under demonstrationen mot Svenskarnas parti i Malmö i lördags blev situationen kaotisk, inte minst för sjukvårdspersonalen på plats. Hans Ivarsson satt på stabsrummet och lyssnade på all polis- och sjukvårdskommunikation.

– Det fanns en stund, när den första ambulansen körde in i händelsernas centrum, när jag kände att det var obehagligt. Men jag visste att vi hade hög kompetens på plats, vi hade ju handplockat dem, säger Hans Ivarsson, beredskapsläkare i Region Skåne.

Sjukvården stod förberedd inför demonstrationen. En sjukvårdsledare hade utsetts. Den fanns på plats med ett eget fordon och ett ambulansteam stod stand by. Akutmottagningen i Malmö låg i förstärkningsläge.

Redan innan mötet skulle börja på Limhamnstorget var oroligheterna i gång. Cirka 1 000 motdemonstranter hade samlats på torget.  Men situationen blev inte mindre kaotisk när polisen beslutade att rida in i folksamlingen, för att det fanns maskerade demonstranter.

– Det jag kunde konstatera var en stigande intensitet i radiokommunikationen. Jag fick inledningsvis en rätt kaotisk bild, säger Hans Ivarsson.

– Men min bild är att vi fick struktur på arbetet ganska snabbt och det fanns också en viss samverkan med sjukvårdare bland demonstranterna.

Fem personer fick föras till sjukhus med ambulans och ytterligare fem personer fick vård på akuten, för ortopediska skador och för huvudskador.

Tidigare uppgifter från polisen gjorde gällande att ambulanspersonalen hade attackerats. Men det har Hans Ivarsson tillbakavisat och polisen har också tagit tillbaka uppgifterna.

– Ingen slog på dem och ingen kastade saker. Man uppfattade en hotfull stämning, verbalt och kanske också för att folk trängdes runt om dem. Men folk insåg snart att ambulansen var där för att hjälpa skadade, säger Hans Ivarsson.

Vad tror du om framtiden: Leder den här händelsen till ett eskalerat stämningsläge på demonstrationer eller tror du att det blir lugnare framöver?

– Man kan filosofera kring det. Det är svårt att veta. Det är som med fallet i Helsingborg, med fotbollshuliganismen. Några tycker att enough is enough, andra vill hämnas.

– Men samma dag hade Svenskarnas parti möte i Helsingborg och Ystad och där var situationen helt annorlunda. De mötena gick lugnt till.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev