Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Beroendemedicin blir egen specialitet

Publicerad: 31 oktober 2013, 13:52

Beroendemedicin bör bli en egen gren- eller tilläggsspecialitet, anser Socialstyrelsen.


Myndigheten har haft regeringens uppdrag att utreda frågan och har nu lämnat sitt förslag.

Där slår man fast att det finns starka skäl att förbättra vården av personer med beroende- och missbruksproblematik och att en del i det är att stärka läkarnas kompetens.

– Det finns ny läkemedelsbehandling, nya terapiformer och skräddarsydda behandlingar för beroendeproblematik, men denna kunskap når inte alltid ut så att patienterna får del av framstegen, säger Socialstyrelsens utredare Nela Söder i ett pressmeddelande.

Myndigheten pekar också på att det finns stora regionala skillnader inom beroendevården.

Att göra beroendemedicin till en egen basspecialitet skulle kunna ge ofördelaktiga instängningseffekter, med läkare som inte kan arbeta inom andra områden, skriver Socialstyrelsen i sin utredning. I stället föreslår man att beroendemedicin blir antingen en grenspecialitet till psykiatri, alternativt en tilläggsspecialitet.

Om det skulle bli en tilläggsspecialitet finns det skäl att överväga även somatiska ingångar skriver Socialstyrelsen, som i första hand nämner allmänmedicin som en tänkbar basspecialitet i så fall. Myndigheten poängterar dock att det är viktigt att specialister i beroendemedicin även har kompetens att behandla patienter med samtidig annan psykisk sjukdom och vill i nuläget inte ta ställning till vilka ingångar till en tilläggsspecialitet som är lämpliga.

SUSANNE FREDRIKSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev