Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Beroendemedicin i primärvården ökar risken för läckage”

Publicerad: 16 december 2013, 13:55

Distriktsläkare är för okunniga och lättlurade för att kunna hantera beroendepatienter, anser Beroendecentrum Stockholm.


I ett brev till Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm applåderar sex psykiatriker från Beroendecentrum Stockholm myndighetens utredningsförslag om att beroendemedicin bör bli en egen specialitet. Förutsatt att det blir en grenspecialitet inom psykiatrin, vill säga. Att beroendemedicin skulle bli en tilläggsspecialitet för exempelvis allmänläkare vore, enligt psykiatrikerna, snarast olämpligt.

– Vår erfarenhet visar att beroendepatienterna har en enorm samsjuklighet i psykiatriska sjukdomar och oftast har de flera psykiatriska diagnoser. Så det är väldigt viktigt att bottenspecialiteten är psykiatri och inte någon allmänläkare som kan väldigt lite om psykiatriska tillstånd. Det är egentligen vår absolut viktigaste synpunkt. Vi är lite oroliga att en kort tilläggsutbildning skulle bli otillräcklig, säger Nadja Eriksson, sektionschef vid Metadonsektionen på Beroendecentrum Stockholm till dagensmedicin.se.

I brevet till Socialstyrelsen står också att risken för att läkemedelsläckage blir högre om läkare med annan specialitet än psykiatri håller i vården.

Var finns den kopplingen?

– Lägger man läkemedelsassisterad behandling för tunga opiatmissbrukare på distriktsläkare eller något sådant så tappar man i de flesta fall mycket omvårdnadspersonal, som är en väldigt viktig del av behandlingen med dosdispenserade läkemedel och övervakade urinprov. Jag tror att det skulle innebära betydligt glesare kontroller. Det ligger också i beroendeproblematiken att manipulera omgivningen och sig själv vid exempelvis återfall.

Nadja Eriksson förklarar att den typ av medvetenhet och strukturer som krävs inom beroendemedicinen aldrig kommer att finnas ens på allmänpsykiatriska mottagningar.

– Sedan är det återigen okunskap och oförmåga att hantera personer som har personlighetsstörningar och sådant, de är väldigt manipulativa och de är ganska svåra att hantera. Primärvården står ju för största delen av förskrivningen av narkotiska läkemedel i dag och det är därifrån läckaget kommer, det är inte från våra patientgrupper som det läcker egentligen.

Men läckaget av substitutionspreparat kommer väl inte från primärvården, det är väl ingenting de skriver ut i dag?

– Nej, det kommer inte därifrån. Men om behandlingen hamnar på primärvården så ökar ju risken för läckage.

Varför har ni i Beroendecentrum valt att göra en enskild skrivelse och inte lyfta frågan genom Svensk förening för beroendemedicin?

– Jag vet inte faktiskt. Det skulle inte vara så dumt att göra det mer nationellt. Vi har gjort det från Beroendecentrum för att det har varit kort om tid och vi är ändå 70 specialister, det är en ganska hög andel av beroendeläkarna.

Relaterat material

Beroendemedicin blir egen specialitet

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev