Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Besked från Socialstyrelsen: 32-åring har rätt avstå vård

Publicerad: 26 April 2010, 10:36

Den 32-åriga kvinna som vårdas i respirator har rätt att få dö. Det klargjorde Socialstyrelsen i dag. (Ny version 14.31)


Dagens Medicin berättade nyligen om en ung kvinna som skrivit till Socialstyrelsen och bett att få sin respirator avstängd och att bli sövd innan dess. Fallet har lett till stor uppmärksamhet och diskussion om vad som gäller för avbrytande av livsuppehållande behandling.

Vid en pressträff på Socialstyrelsen vid lunchtid sammanfattade Anders Printz, chef för myndighetens avdelning för regler och tillsyn, läget.

Enligt Socialstyrelsen ska läkare respektera patientens önskan om att inte sätta in eller inte fortsätta med livsuppehållande behandling. En förutsättning är att patienten är beslutskompetent, välinformerad och införstådd med konsekvenserna av olika behandlingsalternativ. Det är också viktigt att allt dokumenteras.

En förklaring till Socialstyrelsens ställningstagande, berättade Anders Printz, är den förskjutning av synen på patientens rätt till självbestämmande som skett de senaste åren. Lagen är fortfarande densamma, men de senaste fem till tio åren har patientens autonomi kommit allt mer i fokus, enligt Anders Printz.

Socialstyrelsen fattar inte beslut i enskilda ärenden om avbrytande av livsuppehållande behandling. Men i ett svar till den 32-åriga kvinnan framgår att hon har rätt att avsluta sin behandling om hon så önskar (läs brevet nedan). Hon har också rätt till ångest- och smärtlindring samt sömnmedel.

Det är sjukvården som fattar beslutet, men enligt Socialstyrelsen har hon rätt till att få behandlingen avbruten enligt gällande regler. Om läkarna vägrar blir det en  arbetsgivarfråga .

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev