Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Besked i nya förundersökningen om Macchiarini väntas i vår

Publicerad: 22 oktober 2019, 14:11

Överåklagare Mikael Björk vid en tidigare presskonferens.

Foto: Carl-Magnus Hake

Den så kallade slutdelgivningen har redan påbörjats trots att utredningen inte är klar. Detta på grund av det omfattande förundersökningsmaterialet.


Ämnen i artikeln:

Paolo Macchiarini

Det meddelar överåklagare Mikael Björk i en lägesrapport.

– Den så kallade slutdelgivningen av kirurgen och hans offentliga försvarare kommer att ta lång tid i anspråk. Slutdelgivningen har därför redan påbörjats trots att samtliga utredningsåtgärder ännu inte har vidtagits. Det är i nuläget för tidigt att ta ställning till när ett eventuellt beslut i åtalsfrågan kan komma att fattas, eftersom det är beroende av resultatet av de återstående utredningsåtgärderna. Målet är att ett beslut ska kunna fattas under första kvartalet nästa år, säger han i ett pressmeddelande.

Det var i december förra året som Mikael Björk beslutade att återuppta den nedlagda förundersökningen rörande syntetiska luftstrupar. Förundersökningen, som handlar om misstänkt vållande till kroppsskada, grovt brott, har tagit längre tid än förutsett.

Paolo Macchiarinis advokat Björn Hurtig har ingen kommentar till lägesrapporten som lämnats i dag. Han berättar för Dagens Medicin att han hittills har mottagit mellan 10 000 och 12 000 sidor av förundersökningsmaterial. Han och hans klient inväntar hela delgivningen och beslutet om vad förundersökningen landar i.

Slutdelgivning

När en förundersökning är avslutad får den som är misstänkt information om detta, vilket kallas slutdelgivning. Hon eller han får då möjlighet att gå igenom materialet i förundersökningen och eventuellt begära ytterligare utredning.

Källa: Åklagarmyndigheten

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Paolo Macchiarini

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev