lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Beslut om akut krispaket på Karolinska

Publicerad: 22 september 2015, 12:18

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Sjukhusledningen på Karolinska universitetssjukhuset har beslutat om en rad åtgärder för att snabbt komma till rätta med vårdplatsbristen och de långa väntetiderna på akuten. UPPDATERAD


Enligt beslutet ska 35 vårdplatser öppnas på sjukhuset inom två veckor. Rutinerna för vem som fattar beslut om platserna förändras så att det är akuterna som meddelar klinikerna vilket vårdplatsbehov som finns under det närmaste dygnet. Klinikerna har sedan i uppdrag att uppfylla akutens önskemål.

I den operativa verksamheten ska så mycket som möjligt utföras som dagkirurgi inom öppenvården, utan inläggning i slutenvården.

För att ge mer plats för akut verksamhet ska behandlande läkare bedöma om planerade behandlingar kan skjutas upp tillfälligt.

Dessutom ska en särskild geriatrikkoordinator se till att färdigbehandlade patienter snabbare kan få plats inom andra vårdformer. I dag upptas omkring 100 av sjukhusets vårdplatser av patienter som borde ha skrivits ut till andra vårdformer.

Effekten av åtgärderna kommer att följas upp av sjukhusledningen och nya beslut kommer att fattas för att öppna ytterligare vårdplatser, skriver sjukhuset i ett pressmeddelande.

Vårdförbundet har påtalat länge och i våras gjorde en anmälan om bristande arbetsmiljö till Arbetsmiljöverket.

– Anmälan har i sig inte lett till någon förbättring, men nu plötslig gör sjukhusledningen någonting. Äntligen talar de om krafttag och det är ju jättebra, säger Eva Håkansson, samordnare för Vårdförbundet på Karolinska i Solna.

Någon ny anmälan om arbetsmiljön till Arbetsmiljöverket är inte på gång, enligt Eva Håkansson.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har, sedan i somras, en pågående tillsyn över akutmottagningen på Huddinge och kommer under de närmaste dagarna att ha ett möte med mottagningens ledning.

– Det är ett möte som vi planerat sedan tidigare för att följa upp sommartillsynen. Det handlar om att säkerställa att man har tillräcklig bemanning och kompetens, säger Lena Renman, enhetschef på Ivo.

Relaterat material

Krav på extern granskning av akuterna

Akut kris på akutmottagningar

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev