Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Beslut om handlingsplan mot smittsamma sjukdomar

Publicerad: 30 december 2005, 12:17

Med en särskild handlingsplan ska kampen mot världens smittsamma sjukdomar prioriteras i det svenska biståndet. Det har regeringen beslutat.


Handlingsplanen baseras på det utredningsförslag som lämnades till biståndsminister Carin Jämtin i oktober. Den omfattar hela Sveriges politik för global utveckling och belyser flera särskilt viktiga åtgärder i arbetet mot smittsamma sjukdomar i världen.

- Kampen mot smittsamma sjukdomar blir en av fyra prioriteringar för det svenska biståndet, säger biståndsminister Carin Jämtin i ett pressmeddelande från Utrikesdepartementet.

I handlingsplanen föreslås att svensk forskning inom området ges en nyckelroll och att nyttan av svenska biståndspengar maximeras genom att de slussas via FN samt de viktigaste frivilligorganisationerna och globala hälsoinitiativen.

Några insatser som pekas ut som särskilt viktiga är att ge utvecklingsländer fungerande hälsosystem, tillgång till vaccin, läkemedel, rent vatten och bra mat. Ytterligare några centrala punkter är förbättrad utbildning, hälso- och sexualupplysning och ökad jämställdhet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev