Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Beslut om nedskärningar i Landstinget i Östergötland

Publicerad: 12 maj 2008, 15:25

Politikerna i Landstinget i Östergötland beslutade i dag att genomföra de kraftiga personalnedskärningar som föreslogs i förra veckan.


Sammanlagt är det 445 jobb som ska bort inom landstinget. Samtliga center som inte klarar sina budgetmål kommer att behöva minska personalstyrkan.

Landstingsstyrelsen beslutade i enlighet med det besparingsförslag som landstingets tjänstemän presenterade i förra veckan.

De center som drabbas av reduceringar i personalstyrkan är närsjukvården i centrala Östergötland, närsjukvården i östra Östergötland, medicincentrum, ortopedicentrum samt laboratoriemedicinskt centrum.

Landstingsledningen räknar med att reduceringarna ska kunna genomföras genom naturlig avgång och genom att vikariat inte förlängs. Inga varsel om uppsägning är lagda.

Landstingsstyrelsens ordförande, Marie Morell (m), säger till Sveriges Radio Östergötland att landstinget de senaste åren anställt över 800 personer men inte sett någon motsvarande uppgång i produktiviteten.

Dagens beslut handlar enligt henne om att ”få stopp på blodflödet” i landstinget, och att man därefter får gå vidare med mer långsiktiga åtgärder.

Den socialdemokratiska oppositionen är starkt kritisk till besparingsbeslutet.

– Det är fullständigt horribelt att tro att 450 medarbetare inte har bidragit med någonting. Det är klart att det här får konsekvenser, säger Irma Görtz (s), andre vice ordförande i landstingsstyrelsen, till SR Östergötland.

Relaterat material

445 jobb bort i Östergötland

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev