söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Beslut om Sus skjuts framåt

Publicerad: 1 november 2010, 14:38

Det blev inget nytt beslut om att bilda Skånes universitetssjukhus, Sus, när regionfullmäktige i Skåne hade sitt första sammanträde efter valet.


Det tidigare beslutet om att slå samman de två universitetssjukhusen i Skåne har upphävts av förvaltningsrätten, med motiveringen att allmänheten borde ha fått ta del av underlaget innan det klubbades. Tanken var att regionpolitikerna skulle rätta till missen vid fullmäktigesammanträdet i dag, måndag.

Så blev det inte. Socialdemokraten Rikard Larsson begärde återremiss och krävde bland annat att frågan skulle förankras bättre bland de fackliga organisationerna.

– Detta är ett stort och viktigt beslut, och detta är en stor och viktig församling. Då bör vi få ett riktigt underlag, sade Rikard Larsson (S) från talarstolen.

Pia Kinhult (M), som valdes till ny ordförande för regionstyrelsen tidigare under sammanträdet, medgav att ärendet kunde ha skötts bättre men ville ändå fatta beslut.

– Den här typen av återremiss skapar bara ännu mer oro på den gamla oron.

Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna valde samma linje som Socialdemokraterna. Det innebär att det blev en återremiss och att det formella sjukhusbeslutet på framtiden.

Samtidigt som politikerna tagit upp frågan på nytt har Region Skåne valt att överklaga förvaltningsrättens dom om att upphäva det gamla beslutet.

– Vi har tittat närmare på rättens resonemang i frågan och kommit fram till att det är principiellt värdefullt att få klarhet i hur detaljerad en kungörelse av en budget måste vara, säger regiondirektören Sören Olofsson i ett pressmeddelande.

Relaterat material

Läkaren som anmälde välkomnar att sammanslagning upphävs

Sammanslagning av sjukhus upphävs av förvaltningsrätten

Universitetssjukhus slås ihop

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev